Granátové jablko je skvost v kuchyni. Nejen že skvěle chutná, je navíc velmi zdravé a také doslova prozáří každý pokrm. Salát nebo müsli ozdobené šťavnatými zrníčky z granátového jablka dostanou tu správnou barvu, která vám naladí chuťové pohárky. Granátová jablka můžete využít také k výrobě lahodného nápoje: grenadiny. V Řecku je dodnes zvykem rozbíjet granátová jablka na prahu domu novomanželů, který má páru zajistit společný život plný plodnosti, bohatství a štěstí.
Pro zdraví
Granátové jablko, které v sobě skrývá až přes 1000 semínek, obsahuje hodně vitaminu C, E, B1, B2, B3, B6, niacin a řadu minerálů jako železo, draslík, zinek nebo měď. Obsahuje draslík, který pomáhá při redukci váhy a spalování tuků v těle. Dále obsahuje kyselinu jablečnou a citronovou, vlákninu a flavonoidy. Vyvážený poměr těchto látek působí v těle protizánětlivě, snižuje cholesterol, podporuje činnost nervové soustavy, chrání buňky proti volným radikálům, snižuje možnost infarktu a čistí cévy. Jak tvrdí tým odborníků z university ve Wisconsinu, toto exotické ovoce obsahuje několik složek zvaných polyfenoly a anthocyanidiny, které jsou silnými antioxidanty a působí proti změnám vyvolaným chemikáliemi, radiací a sluncem.
Jak v kuchyni
Zrníčky z granátového jablka si můžete ozdobit skoro každý pokrm, od salátů po moučníky. Využijete je také jako přílohu k masům, součást marinád, džus z granátových jablek nebo sirup. V Asii se pije čaj z listů granátovníku, populární je tam granátové jablko jako koření. Ve Francii je velmi oblíbená grenadina, kterou si můžete doma snadno vyrobit. Při nákupu si vybírejte jablka s nepoškozenou slupkou. Výhodou tohoto ovoce je snadné skladování. Na tmavém a suchém místě vydrží až půl roku. Zajímavost: Z květů nezralých plodů se dříve vyrábělo barvivo na orientální koberce.
Jak na krájení?
Granátové jablko stačí rozpůlit a pak rozdělit na čtyři díly a semena vyjmout lžící nebo ručně. Můžete využít také mísu s vodou, která vám vyloupávání zrníček usnadní. Stačí jablko rozpůlit a semínka vyloupat v míse s vodou. Šťávu z jablka získáte tak, že jablko nahřejete a za mírného tlaku poválíte. Pak stačí naříznout a otvorem snadno dostanete šťávu ven. Dávejte si pozor ale na slupky a vnitřní membrány, ty totiž obsahují hořké látky, např. kyseliny taninové.
Domácí grenadina
- 4 velká granátová jablka
- 1 vrchovatý šálek cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Ze zrníček přes plátno vymačkáme šťávu, kterou nalijeme do lahve a necháme přes noc v ledničce. Druhý den z lahve přelijeme šťávu bez sedliny (ta se nám během několika hodin oddělí), přidáme citronovou šťávu s cukrem. Pak při mírné teplotě postupně zahříváme a povaříme pět minut. Vychlazenou směs pak přelijeme do lahví a skladujeme v lednici.
Vyrobte si sirup! Do šťávy z granátových jablek přidejte cukr a celou směs povařte. Na šálek šťávy z granátových jablek použijte půl šálku cukru. Skleničky se sirupem můžete skladovat několik měsíců. Grenadinový sirup je výborný v salátech, jako součást nápojů nebo zmrzlinových pohárů.
Salát s avokádem, ostružinami a granátovým jablkem
Udělejte si naprosto lahodný salát! Nejen že skvěle vypadá, ale také výborně chutná!
Recept - suroviny a postup