Křen – evropský ženšen

Křen koupíte za pár korun v každé samoobsluze nebo na trhu. Tato nenápadná zelenina je nabitá léčivými látkami, vitamíny, minerály. Má výraznou pikantní chuť a je skvělým lékem na zažívání, kašel, nachlazení nebo žlučníkové kameny.

křen

Pokud máte možnost koupit český křen z Malína, neváhejte ani minutu. Stejně jako český česnek výrazně převyšuje chutí i obsahem léčivých látek své bratrance z jiných zemí. K nám jej přinesli Slované, kteří si křenu považovali jako zeleniny, léku i prostředku na tišení bolesti, například zubů.

Od A do Z

Křen obsahuje provitamín A, spoustu vitamínu C (50 mg na 100 g), minerální látky (železo, hořčík, draslík, vápník nebo fosfor) a další zdraví prospěšné látky, které působí antibakteriálně, detoxikačně a diureticky (močopudně). Jeho zdravotní účinky jsou velmi široké a stejně tak rozsáhlé jsou různé možnosti jeho podávání. Nejjednodušší je čerstvě nastrouhaný křen sníst, případně z něj připravit salát nebo jej velmi krátce tepelně upravit, aby se zachovalo co největší množství jeho účinných látek. Z křenu se tradičně vyrábí i nálev (v octu, víně nebo cukru), připravuje se obklad z nastrouhaného křenu nebo se rozmíchá v medu či cukru. A na co všechno je křen vhodný? Od akné, které potíráme křenovým octem, až po zažívání, na jehož podporu je vhodný křen čerstvý. Křen podporuje chuť k jídlu a je velmi prospěšný při nachlazeních, kdy léčí záněty dýchacích cest. Při kašli a rýmě je možné nastrouhaný křen s jablkem nasypat do horké vody a inhalovat vzniklé páry. Tato kůra je velmi dobrá při úporné rýmě, podporuje odkašlávání a protáhne dutiny a dýchací cesty. Křen se při léčbě tradičně kombinuje s česnekem.

Pokud chcete zachovat maximum léčivých látek, použijte keramické nebo skleněné nože, struhadla nebo škrabky. Ze stejného důvodu jej používejte čerstvý nebo jej nevařte příliš dlouho.

Elixír pro zdraví a krásu

Křenový med pro léčbu nachlazení připravíte jednoduše smícháním křenu s medem. Užívá se lžička směsi dvakrát denně. Variantou je křenová šťáva, která vznikne po posypání křenu cukrem. Necháme ji odkapat třeba v sítku nebo kousku látky. Podává se lžička dvakrát denně.

Tradiční nálev vytvoříte tak, že nastrouhaný křen zalijete octem a necháte týden odstát. Podívejte si i na náš recept na ohnivý ocet, ve kterém je křen také obsažený. Na lihovou křenovou tinkturu můžete použít čistý alkohol, vodku nebo pálenku. Nastrouhaný křen zalejeme alkoholem v poměru 1:4 (např. 10 gr křenu na 40 gr/ ml alkoholu) a protřepáváme jednou denně, po dvou týdnech přecedíme. Podáváme dvacet kapek denně, rozmíchaných ve vodě nebo čaji. Je to skvělý životabudič, funguje proti jarní únavě, podzimním virózám a zimní chřipce.

Stejným způsobem můžeme připravit křenové víno z červeného vína, které je pak skvělé na zažívání a těžký žaludek.

Křen neužívejte dlouhodobě, není vhodný při onemocnění žaludku nebo dvanácterníku.

V kuchyni

Čerstvý nastrouhaný křen skvěle doprovodí salát, ať už z červené řepy nebo zelí. Pro ozvláštnění jej můžete smíchat s majonézou. Tradiční je jako příloha k šunce nebo pečenému kolenu. Připravit z něj můžete i omáčku nebo polévku.

Posvícenská křenová omáčka

Posvícenská křenová omáčka

K hovězímu masu se hodí jako málokterá jiná omáčka. Nejlepší je z čerstvého křenu, ale chutná i z nakládaného. Čerstvý křen...

Recept - suroviny a postup

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Léčivá zelenina v našem jídelníčku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

2 komentáře k článku “Křen – evropský ženšen”

  1. Mam od detstvi rad kren,matka nam jako detem krenove jidla varila a ja osobne svým detem jsem delal to same.Nekdy na jare v ceskem rozhlasu byl porad o Malinskem krenu a ma tam v tomto obdobi proběhnout krenove hody,kterych bych se chte účastnit,ale nevim,kdy se hody konaji.Pokud tento termin znate,muzete me informovat? Predem moc dekuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*