Přichystejte kuchyni na vánoční vaření

Většinu Štědrého dne strávíte v kuchyni a budete potřebovat každou minutu času a každé volné místo na pracovní lince. Proto si kuchyň ukliďte už předem, abyste mohli pracovat efektivně – a mít více času na zábavu s ostatními.

vanocni-uklid-velkyobrUvolněte si místo

Také se během vaření vždycky divíte, jak jste během pár minut dokázali proměnit kuchyň v bojiště zaplněné špinavými hrnci, slupkami od brambor a spoustou dalších věcí? Neměňte svůj pracovní styl, ale naopak si udělejte místo na všechen kreativní nepořádek, který potřebujete k vaření. Bez milosti schovejte vše, co nebudete na Štědrý den potřebovat. Mixér, kuchařky, chlebník …, vše z linky ukliďte do poliček.

Lednice připravená na uskladnění nákupů

Až přinesete domů kapra nebo maso na řízky, hned je uložte do lednice. Tam také patří připravený bramborový salát, kvůli vajíčkům a majonéze, které se snadno kazí.

Slavnostní servis

Pokud máte speciální slavnostní sadu talířů, ubrousky a další dekorace, vše připravte a pro jistotu dejte talíře do myčky. Raději ještě spočítejte, zda budete mít talířů a sklenic dostatek, pokud plánujete večeři pro celou rodinu.

Pryč s odpadky a sběrem

Po vánočních svátcích se zaplní popelnice a kontejnery na tříděný sběr k prasknutí. Spojte příjemné s užitečným a při cestě na nákupy nebo procházku se stavte u kontejnerů. Každý kus tříděného odpadu, který hodíte do kontejneru, je vaším dárkem přírodě a vlastní budoucnosti!

Plastové lahve před vyhozením do kontejneru sešlapte, šetříte tak místo v kontejneru a chráníte přírodu ještě více! Potřebujete vysvětlit dětem, proč třídíte? Inspirujte se našimi radami.

 

Bojový plán

Máte obavu, abyste všechno v pořádku stihli? Začněte plánovat od konce. V pět hodin chcete zasednout ke štědrovečerní tabuli, proto nejpozději v půl páté začněte smažit kapra, proto ve čtyři musíte dokončit salát a prostírání slavnostního stolu. V devět dopoledne tedy začněte škrábat brambory a všechno krásně stihnete!

Přidejte si ke svému plánu půl hodiny až hodinu - pro jistotu.

Co můžeš udělat dnes…

Bramborový salát chutná vždy lépe až druhý den, všimli jste si? Proč jej tedy v klidu nepřipravit už 23. a nechat v ledničce nebo za oknem rozležet? Budete mít o jednu starost méně. Stejně tak si můžete připravit všechny potřeby na vánoční zvyky, od lodiček až po lití olova.

Zapojte všechny

Děti se nemohou dočkat dárků a viděly už všechny televizní pohádky? Poproste je o pomoc, budou se cítit důležitě, že jsou součástí takového důležitého vaření… Je to také krásná příležitost k tomu si s nimi promluvit o Vánocích a životě vůbec.

A co vy, už se těšíte na Štědrý večer? Napište nám na Facebook své triky, jak si vaření zjednodušujete.

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vánoční speciál plný rad a tipů". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*