Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
|
Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do hrnce dáme máslo, cukr, cibuli, kořenovou zeleninu a necháme se zpěnit. Přidáme pivo a vodu (dvakrát více vody než piva).
- K omáčce se přidá ještě stroužek česneku a koření.
- Když se omáčka povařila, zahustí se rozstrouhaným perníkem, který se namočí buď do kapří krve nebo do červeného vína, přidá se ocet a nechá se 1 hodinu povařit.
- Když je omáčka dostatečně zhoustlá, přecedí se do jiné nádoby a přidají se sušené švestky.
- Osolená ryba se do ní vloží a nechá se na mírném ohni 15-20 minut vařit. Do omáčky se ještě přidají pokrájené mandle, ořechy a hrozinky.
- Aby omáčka byla hodně tmavá, můžeme přidat lžičku povidel a vařené sušené švestky.