Pro kvašáky si můžeme zaběhnout do obchodu, nebo si udělat domácí. Není na tom nic těžkého a ten pocit, když jíme vlastní kvašáky a navíc víme, co jsme do nich dali za ingredience, je k nezaplacení.
|
Pro kvašáky si můžeme zaběhnout do obchodu, nebo si udělat domácí. Není na tom nic těžkého a ten pocit, když jíme vlastní kvašáky a navíc víme, co jsme do nich dali za ingredience, je k nezaplacení.
|
Suroviny
|
Pokyny
- Okurky očistíme a na několik hodin je namočíme do vody - zbaví se tak hořké chuti.
- Do perfektně vyčištěné sklenice dáme dáme křen, kopr, višňový list, vinný list a kuličky pepře.
- Okurky propícháme a naskládáme je nahoru.
- Do litru vody dáme 40 g soli, vodu povaříme a necháme opět vychladnout.
- Slanou směsí přelijeme okurky. Někdy je potřeba je zatížit, aby neplavaly na povrchu a ve sklenici nebyla vzdušná bublina.
- Takto připravené okurky zavíčkujeme a dáme kvasit do chladnější tmavé místnosti.
- Čekáme přibližně 10 dní a můžeme podávat.
Okurky opravdu nezapomeňme propíchat, jinak si místo kvašáků vyrobíme “močáky” - tak se říká okurkám, ze kterých stříká šťáva, když do nich kousneme. A to není příjemná záležitost pro nikoho u stolu.