Marek Šáda – šéfkuchař restaurací Bellevue a Mlýnec. Dnes se s námi v dalším dílu seriálu Vaříme beze zbytku podělí o recept na pečeného lososa pod bylinkovým salátkem.
Jaký je největší kulinářský zážitek Marka Šády?
„Z návštěvy restaurace Aqua ve Wolfsburgu, která se pyšní třemi hvězdami, mi utkvěl hovězí tatarák se sardinkou a s citrusovou omáčkou šéfkuchaře Svena Elverfelda. Ostatní chody jsem zapomněl, ale na chuť tataráčku si vzpomenu vždy,” vypráví zasněně Marek Šáda. I v receptu, o který se s námi tento uznávaný kuchař podělil, bude hrát hlavní roli ryba. Pojďme na něj.
Proč by se měl losos objevovat v našich jídelníčcích?
Že by se měl losos objevovat v našich jídelníčcích pravidelně, zřejmě tušíme všichni. Ale kdo z nás toto pravidlo dodržuje? Našli jsme pár důvodů, které nás možná přesvědčí být v tomto směru důslednější:
Losos prospívá naší kráse – dodává naší kůži více kolagenu a elasticity.
Zlepšuje spánek – za to může látka zvaná tryptofan, která napomáhá k uklidnění.
Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Zlepšuje náš zrak.
Omega-3 mastné kyseliny prospívají našemu mozku a zlepšují jeho aktivitu.
Přesvědčili jsme vás? Kdy si připravíte lahodného lososa u vás doma?
Lososa si s největší pravděpodobností pořídíme v některém ze supermarketů. Při nákupu se nenechme ovlivnit pouze cenou. Nejdražší nemusí vždy být nejlepší. Přes plastový obal bychom měli vidět strukturu masa a jeho pevnost.
Seznamte se s projektem Vaříme beze zbytku
Projekt Vaříme beze zbytku vznikl díky velké zásluze společnosti EKO-KOM, a. s., která v ČR zajišťuje zpětný odběr obalů a napomáhá tak jeho třídění odpadu a recyklaci.
Vaříme beze zbytku je publikace, která se snaží o osvětu v přístupu k jídlu. Uznávaní čeští šéfkuchaři nás zde učí, jak efektivně zužitkujeme i takové části potravin, které dosud běžně vyhazujeme.
Druhá část publikace s názvem Tvoříme beze zbytku také vychází z trendu zero waste a je zaměřena na upcyklaci starých věcí, které by mnoho z nás vyhodilo jako nepotřebný odpad.
Pečená páteř z lososa pod bylinkovým salátkem
Když nám zbydou kosti z ryby, není žádný důvod je vyhazovat. Jak to? Můžeme z nich udělat další lahodný pokrm.
Recept - suroviny a postupVyhlášení designéři se dělí o své nápady a i s návodem a ukazují tipy, jak si ze starých kousků nábytku, nebo odpadu, vyrobit originální kusy nábytku a doplňků do domácnosti. Tak třeba, jak si z bubnu pračky vykouzlit krmítko pro ptáky, či z nápojových kartonů vyrobit praktický pojízdný kontejnerek?