Kimchi, zelný kořeněný salát, je korejská národní pochoutka. Má nízký obsah kalorií, hodně vlákniny, živin a vitaminů, esenciálních aminokyselin, minerálních látek a antioxidantů. Působí jako silné probiotikum a posiluje zažívání i imunitní systém. Zkrátka, tato pochoutka nesmí v naší kuchyni chybět. Jak si ji připravíme doma?
|
Kimchi, zelný kořeněný salát, je korejská národní pochoutka. Má nízký obsah kalorií, hodně vlákniny, živin a vitaminů, esenciálních aminokyselin, minerálních látek a antioxidantů. Působí jako silné probiotikum a posiluje zažívání i imunitní systém. Zkrátka, tato pochoutka nesmí v naší kuchyni chybět. Jak si ji připravíme doma?
|
Porce
6 porcí
|
Doba přípravy
30 min
|
Chod
|
Suroviny
Zelí
zelí
1hlávka
pekingské
jarní cibulka
1svazek
cibule
1ks
mrkev
1 ks
sůl
5lžic
může být i 6 dle chuti
Pasta
česnek
4stroužky
rybí omáčka
2lžíce
chilli džem
2lžíce
drcené
mořská sůl
1 lžíce
med
1lžíce
zázvor
1lžička
čerstvý strouhaný
|
Pokyny
- Hlávku zelí nakrájíme dle našeho návodu na širší nudličky.
- Nakrájené zelí pořádně prosolíme a necháme přes noc odpočívat.
- Následně propláchneme prosolené zelí ve vodě, aby zůstalo slané tak akorát. Jak to poznáme? Během přípravy ochutnávejme.
- Ostatní zeleninu nakrájíme na kousky o velikosti sousta a přidáme je k zelí.
- Na pastu smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme se zelím a zeleninou.
- Směs napěchujeme do sklenice a necháme alespoň jeden den, můžeme i déle, fermentovat.
- Opět během fermentace ochutnáváme a ve chvíli, kdy jsme s výsledkem spokojeni, uložíme kimchi do lednice.
- Chlad fermentaci zastaví a kimchi nám vydrží v lednici i několik týdnů.