S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
|
S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
|
Porce
1 závin
|
Doba přípravy
1,5 hodiny
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
300g
tvaroh
250g
měkký
mléko
100ml
niva
100g
česnek
3stroužek
vejce
2ks
máslo
2lžíce
povolené
jarní cibulka
2ks
prášek do pečiva
1lžička
špenát
hrst
petrželka
hrst
sůl
špetka
sůl a pepř
na dochucení
|
Pokyny
- Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.
- Rozšleháme 1 vejce s mlékem a přimícháme vlažné rozehřáté máslo a sůl.
- Vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme a necháme hodinu v chladu odležet.
- Připravíme si tvarohovou náplň.
- Tvaroh rozetřeme s nivou, prolisovaným česnekem, najemno nakrájenou cibulkou, špenátem a nasekanými bylinkami.
- Směs dle chuti osolíme a opepříme a vše promícháme.
- Odpočaté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát, rozprostřeme náplň a zatočíme jako roládu.
- Konce dobře přimáčkneme.
- Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, povrch propíchneme vidličkou.
- Druhé vejce rozmícháme s trochou vody a potřeme jím povrch rolády.
- Nakonec posypeme kmínem.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova (cca 30 – 40 minut).
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout.