Vánoce nemusí být nutně jenom o kaprovi a bramborovém salátu. Existuje řada dalších chutných slavnostních jídel, na kterých si můžeme během Štědrého dne pochutnat.
Dvě kuchařky vybraly své oblíbené vánoční recepty, které budou soutěžit ve vánočním duelu o Vaše hlasy. Vyhrát však může jen jeden z receptů! Dáte svůj hlas Vánoční šunce s voňavou marinádou, nebo vyhraje chuť a vůně Tradičního houbového kuby?
Hlasujte pro recept, který Vás oslovil více a vyhrajte jeden ze 2 dárků, díky kterému budete v kuchyni za hvězdu!
28. 11. 2022 začne na Facebooku Jakvkuchyni.cz finální bitva o výherní příspěvek. Když zůstane váš komentář poslední, vyhráváte!
Doba, po kterou by měl vydržet váš komentář jako poslední, začne na 5 minutách a bude se postupně zkracovat, ostatní se pokusí váš komentář přebít. Do komentářů můžete psát cokoliv, podstatné je vydržet a zůstat jako poslední!
Vánoční pečená marinovaná šunka s jablečným salátem s brie a ořechy
Paní Agáta si připravila pořádně voňavý a vypečený recept v podobě pečené šunky v marinádě s příchutí hřebíčku a jablečným salátem.
Suroviny
Šunka
- 500 g šunky v celku
- 20 ks hřebíčků
- 150 g mišpulové marmelády (můžete nahradit klidně hruškovou)
- 150 ml vývaru
- 4 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti
Jablečný salát s brie a ořechy
- 250 g majonézy
- 200 g sýru brie
- 4 jablka
- 1 červená cibule
- hrst vlašských ořechů
- čerstvě mletý pepř
Postup
Šunka
- Šunku si křížem nakrojíme zhruba do centimetrové hloubky.
- Do mezírek mezi řezy zapícháme hřebíček.
- V misce smícháme ingredience na marinádu.
- Šunku dáme do pekáčku, přelijeme marinádou a dáme péct cca 90 minut na 120°C.
- Pokud je potřeba, v průběhu pečení šunku podlijeme trochou vody.
Jablečný salát s brie a ořechy
- Jablka si nakrájíme na kostky o velikosti cca jeden a půl centimetru.
- Cibuli nakrájíme najemno, vlašské ořechy nakrájíme jen na hrubo a sýr brie zhruba na centimetrové kostky.
- Do připravené směsi přidáme čerstvě mletý pepř a majonézu.
- Poté dáme na alespoň 20 minut do lednice vychladit a servírujeme.
Tradiční houbový kuba
Druhý recept máme od paní Markéty, která je milovnicí tradic. Právě proto si oblíbila houbového kubu, na kterém si pochutnávali už naši předci. Pokud tedy máte rádi kroupy a houby, není nad čím váhat.
Suroviny
- 400 g krup
- 20 ks hub
- 5 stroužků česneku
- 1 cibule
- ¼ litru vývaru
- 1 lžíce kmínu
- sádlo
- majoránka
- pepř
- sůl
Postup
- Nejprve oddělíme klobouky hub od nožiček (v receptu využijeme jen klobouky) a namočíme je na 20 minut do studené vody.
- Pak je scedíme a vodu vylijeme.
Pokud máme k dispozici pouze sušené houby, postupujeme obdobně – namočte je na 30 minut do studené vody, pak je sceďte a vodu vylijte. - V hrnci rozehřejeme 2 lžíce sádla a krátce na něm osmahneme krupky.
- Pak je zalijeme vodou a spolu s kmínem uvaříme doměkka.
- V jiném hrnci, nebo vyšší pánvi, rozehřejeme další 2 lžíce sádla a osmažíme na nich nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme pokrájené houby, přisypeme kmín, podlijeme houbovým vývarem a aspoň 10 minut podusíme (pokud je třeba, dolijeme vodu).
- Hotovou směs pak přidáme k uvařeným krupkám a vše dobře promícháme.
- Na závěr přidáme prolisované stroužky česneku a dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
- Menší pekáč, nebo zapékací mísu, vymažeme sádlem, a přendáme do něj pokrm.
- Společně zapékáme ještě asi dvacet minut.
- Podáváme nejlépe s kysaným zelím.