Spousta z nás má, bohužel, mleté maso spojené jen s „karbošem“ nebo „sekačkou“. Ve středověku se přitom mleté maso považovalo za luxusní jídlo a jinde na světě se z mletého masa připravují různorodé variace lahůdek.
Dnes se už však každé mleté maso za luxusní považovat nedá. A to vinou nepoctivých prodejců, kteří do mletých mas zpracovávají veškerý odpad, aby se zbavili nepotřebných zbytků. Podívejme se tedy na to, jak si vybrat kvalitní mleté maso, abychom si z něj luxusní jídlo mohli připravit.
Nejčastěji se můžeme setkat s těmito druhy mletého masa:
- Mleté hovězí maso ze svíčkové
Tuk by neměl přesáhnout 6 %. Vhodné je např. na tatarák. - Mleté hovězí maso ze zadního
Obsah tuku maximálně 20 %. - Vepřové mleté maso
Podíl tuku by neměl být více než 35 %. - Míchané mleté maso
Většinou je tvořeno z poloviny masem hovězím a vepřovým. Obsah tuku by neměl přesáhnout 30 %.
Jak vybrat kvalitní mleté maso?
Mletého masa se bát rozhodně nemusíme, když dodržíme následující doporučení.
1) Nejen pro mleté maso je důležitá kvalita a čerstvost materiálu, teplota a úroveň hygieny ve výrobně.
2) Čerstvé maso můžeme poznat dle toho, že jsou na něm ještě viditelné kontury po mletí a maso nesmí být tzv. rozmázlé. Rozhodně bychom neměli kupovat to, na kterém vidíme šedý nádech. Může to být známkou, že je maso již staré.
3) Jestliže je ale maso příliš světlé, může to být způsobeno tím, že obsahuje moc tuku.
4) Měli bychom si povšimnout i toho, jak je maso zabaleno. Maso balené v ochranné atmosféře totiž vydrží mnohem déle než to, které je jen přikryto polyetylenovou fólií.
Kam s ním?
Maso by mělo být samozřejmě v chladu. U mletého je to ještě mnohem důležitější než u masa vcelku, jelikož maso rozmělněné na drobné kousky je mnohem choulostivější. Nejen proto se doporučuje mleté maso skladovat při teplotě do 2 °C.
Nejdřív čtěte, pak kupujte
Poznat kvalitní potraviny, a to nemluvím jen o mletém mase, není bohužel vždy jednoduché. Proto bychom rozhodně před vložením potravin do košíku měli znát přesné složení, které je většinou uvedené na obalu.
Nezapomeňme tedy i při nákupu používat selský rozum. Není totiž možné, aby kilo čistého mletého masa stálo padesát korun, když víme, kolik stojí kilo masa vcelku. Proto bychom rozhodně neměli kupovat to nejlevnější!
A jestli chceme znát složení svého „karboše“, tak bude nejlepší a snad i nejchutnější, když si koupíme maso vcelku a nameleme si ho sami doma. Je však otázkou, kdo z nás má doma mlýnek na maso a komu se do toho bude chtít.
Autorka: Ing. Jana Poděbradská