Alobal je pro většinu z nás v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Můžete do něj zabalit svačiny, alobalem můžete chránit jídlo v lednici před vysušením, v některých případech využít místo pečicího papíru, je vhodný při pečení moučníků, různých druhů mas (špízy, ryby, kuřecí atd.) i při grilování (brambory, zelenina). Maso díky tomu zůstává šťavnaté, se šťávou uvnitř. Navíc vysoká tepelná vodivost hliníku usnadňuje rozmrazování, pečení, grilování nebo zamrazování.
Jak správně použít alobal?
V případě, že chcete mít pokrm teplý (například, když chcete nechat v troubě jídlo déle teplé), by měla lesklá strana směřovat ven. Když potravinu narychlo vaříte, měla by ven směřovat strana matná. Lesklá strana prostě teplo odráží a matná propouští dovnitř. Silnější folie (nad 50 mikronů) mají obě strany lesklé, zde je vaše volba jasná.
Skvělé podmínky ke skladování
Zelenina zabalená v alobale zůstane čerstvá i po delší dobu. Pozor bychom si měli dát na kyselé druhy zeleniny, které mohou reagovat na hliníkovou folii a následně zhořknout.
Super snadná a delikátní večeře: Do alobalu dejte brambory s cibulí, labužníci si mohou přihodit na vůni a chuť trošku slaninky, přidáme bylinky a pečeme v troubě. Na brambůrky si přidáme zakysanou smetanu a je hotovo!
Tipy na využití alobalu v domácnosti
- Domácí broušení tupých nůžek – Alobal několikrát složte, aby byl silnější a začněte stříhat.
- Kouskem zmuchlaného alobalu můžete vydrhnout připálené hrnce.
- Abyste zvýšili hřejivost radiátorů, tak přilepte silnější alobal na lepenku (lesklejší stranou ven) a tu dejte za radiátor.
- Větší teplo v pokoji – nalepte vrstvu fólie na vnitřní stranu dveří. Vytvoříte si takové zrcadlo, které odrazí tepelné paprsky směrem do místnosti.
- Žehlení si vylepšíte tím, když vložíte alobal pod potah žehlicího prkna.
- Proti hmyzu na zahradě. Do zeminy přidejte nastříhané proužky alobalu, který hmyz odradí a navíc bude alobal světlo a teplo na rostliny.
- Pokud doma něco lakujete, natíráte, tak můžete využít alobal k tomu, aby vám štětec snadno nezaschl. Stačí ho, řádně vymačkaný z barvy, zabalit do alobalu a rukojeť stáhnout gumičkou. Druhý den můžete snadno pokračovat…
- Okraj koláče nespálíte, pokud je zakryjete proužky alobalu.
- V létě, když vás otravují mouchy nebo vosy, si sladké nápoje utěsněte alobalem. Stačí ho pak propíchnout brčkem. Tohle ocení zejména maminky s malými dětmi.
- Alobal můžete využít jako trychtýř, když přeložíte pás silnějšího alobalu, který srolujete do kužele.