Kdo by nemiloval teplé, čerstvě upečené a křupavé croissanty, které voní máslem! Francouzi jsou v jejich pečení mistři, ale odteď si je díky tomuto receptu můžete dopřát i vy . Jejich příprava se může zdát na první pohled složitá a vy si říkáte, že to nestojí za tu námahu. Věřte nám, stojí!
|
Kdo by nemiloval teplé, čerstvě upečené a křupavé croissanty, které voní máslem! Francouzi jsou v jejich pečení mistři, ale odteď si je díky tomuto receptu můžete dopřát i vy . Jejich příprava se může zdát na první pohled složitá a vy si říkáte, že to nestojí za tu námahu. Věřte nám, stojí!
|
Porce
16 croissantů
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
500g
máslo
350g
třtinový cukr
50g
sůl
2lžičky
mořská
mléko
1,5hrnku
droždí
1sáček
instantní
vejce
1ks
na potření
voda
1lžíce
|
Pokyny
- Připravíme si kvásek – mléko s cukrem zahřejeme na max. 40 °C. Vmícháme jemně droždí a necháme kvásek vzejít. Jakmile se na povrchu utvoří bublinky, je hotový.
- Do mísy robotu si připravíme mouku, sůl a kvásek. Uhněteme hladké a mírně lepivé těsto.
- Přendáme ho na vál a propracujeme ještě rukama. V případě potřeby přidáme trochu mouky.
- Z těsta vyválíme obdélník silný cca 3–4 cm. Zabalíme jej do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice.
- Fólii dobře uzavřeme - těsto totiž v lednici zvětší svůj objem.
- Mezi dvěma pečicími papíry si pomocí válečku připravíme máslo.
- Pomalým poklepáváním válečku si z másla připravíme obdélník, který je stejně velký jako těsto v lednici.
- Dáme ho do lednice vychladit asi na 15 minut.
- Na pomoučený vál si připravíme těsto a rozválíme jej na obdélník dvojnásobné velikosti.
- Do jeho středu umístíme na úhlopříčku rozválené máslo a postupně přehýbáme těsto jako dopis (viz obrázky).
- Odstraníme přebytečnou mouku a vyválíme znovu obdélník.
- Oprášíme z něj mouku, přeložíme ho opět na třetiny, zabalíme do fólie a dáme zase na hodinu do ledničky vychladit.
- Postup zopakujeme ještě třikrát a mezi každým válením těsto hodinu chladíme.
- Nakonec ho vložíme do lednice vychladit na 8–12 hodin.
- Pak si připravíme dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Těsto rozválíme na pomoučněném vále na dlouhý pás o šířce cca 20–25 cm. Pomocí rádýlka a pravítka vykrájíme trojúhelníky.
- Jejich širší část nařízneme uprostřed asi 1,5 cm směrem ke špičce.
- Z každého trojúhelníku rolujeme od základny směrem k šipce croissant.
- Croissanty položíme v dostatečném rozestupu na plech špičkou dovnitř.
- Rozšlehaným vejcem smíchaným s 1 lžičkou vody potřeme připravené croissanty a necháme je ještě 1,5–2 hodiny vykynout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C (nejlépe na horký vzduch) a před vložením znovu potřeme vejcem.
- Pečeme 20 minut.
- Pokud chceme péct oba plechy zároveň, dáme každý z nich do horní a spodní třetiny a po 10 minutách je vyměníme.
- Dopečeme dalších 8–10 minut.
- Jakmile povrch zezlátne, jsou croissanty hotové.
- Vyndáme je z trouby a necháme vychladit.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil
.