Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
Suroviny: mouka
S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
Cibulové kroužky patří k oblíbenému pokrmu. Jak už sám název napovídá, jedná se o kroužky cibule obalené v těstíčku a smažené v oleji. Většinou si jej dopřáváme jako přílohu, něco malého k zakousnutí nebo zajímavé pohoštění na party. Dokonalým společníkem nasládlých kroužků jsou různé dipy, do kterých se namáčejí. Jakmile zjistíte, že připravit si domácí cibulové kroužky je velmi snadné a rychlé, najdou si u vás zcela jistě své místo.
Dnes máme svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn. A jak se říká, láska prochází žaludkem. Udělejte radost svému miláčkovi a upečte mu vlastnoručně malé dortíky. Nazvali jsme je Zamilované cupcakes. Jako základ jsme použili nadýchaný korpus s pistáciemi a naplnili jej malinovým rozvarem. Lehký krém je na bázi mascarpone a několik kapek barviva mu dodalo tematický růžový nádech. Třešničkou na dortu jsou malá linecká srdíčka a zdobení z lyofilizovaných malin. Jak na to?
Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to?
Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
Smažené cibule kroužky přiletěly do kuchyní v našich končinách přes oceán - pochází z americké kuchyně. Tam většinou slouží jako předkrm, příloha nebo chuťovka k pivu nebo při tolik oblíbeném grilování. Zazáříte s nimi i na různých oslavách, nebo na Silvestra. Jak na to?
Bliny, neboli mini lívanečky, jsou netradiční obměnou pro jakékoliv sváteční pohoštění. Jestliže máte už dost klasických chlebíčků, zkuste hostům připravit jednoduché a rychlé jednohubky. Bliny se podávají především s kaviárem, ale skvěle chutnají i s pomazánkami. Při jejich přípravě si můžeme vyhrát i s ozdobou a vytvořit tak velmi atraktivní předkrm.Vyzkoušejte je podle Jakvkuchyni.cz s lososem nebo s pomazánkou z červené řepy. Jak na to?
Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.