Nevyhazujte pecku z avokáda – využijete ji v kuchyni i v kosmetice!

Avokádo je superpotravina, která blahodárně působí na naše zdraví i krásu. Věděli jste ale, že největší procento antioxidantů se skrývá v pecce, která tak často končí v koši? A to je velká škoda! Poradíme vám, jak pecku využít v kuchyni i v koupelně.

Nevyhazujte pecku z avokada

Jak poznáme avokádo?

Avokádo není jen jedno – věděli jste, že toto ovoce dělíme do mnoha druhů a jeho vzhled se liší i podle místa, kde bylo vypěstované?
Všechny druhy avokáda mají ale jedno společné – hruškovitý tvar a silnou slupku, která nepropustí žádné škodliviny.
V České republice se setkáme především se dvěma druhy – Hass a Fuerte. Slupka avokáda Hass je hrbolatá a černofialová. Fuerte je naopak zelené a hladké.

Zralost avokáda

Zralé avokádo je pružné a na zmáčknutí měkké. Pozor ale na příliš měkká avokáda, ta mohou být pod slupkou již nahnilá.
Pokud si naopak koupíme avokádo tvrdé, můžeme ho doma při pokojové teplotě nechat několik dnů dozrát.

Proč je avokádo pro naše zdraví tak prospěšné?

Avokádo je ovoce tvořené téměř z 80 % tukem. Díky vysokému obsahu minerálů, vitamínů a dokonce i bílkovin je často přirovnáváno k vejcím a masu. Velmi oblíbené je především mezi vegany a paleo příznivci.

7 důvodů proč jíst avokádo?

  1. Řadí se mezi superpotraviny.
  2. Obsahuje velké množství draslíku.
  3. Obsahuje zdravé, mono nenasycené mastné kyseliny.
  4. Má velké množství vlákniny.
  5. Snižuje hladinu cholesterolu.
  6. Je antioxidant.
  7. Působí jako prevence osteoporózy.

Jak využít pecku z avokáda?

Sníte vždy jen zelenou dužinu a pecku vyhodíte? Zastavte! Pecka z avokáda je pro zdraví i krásu velmi prospěšná.
Navíc 70 % antioxidantů se nachází právě v semenu, které často končí v koši. Pecka z avokáda má v kuchyni i na zahrádce velké využití. Poradíme vám, jak s ní naložit.

Přísada do jídel

Pecka z avokáda má stejně zdraví prospěšné vlastnosti jako samotná dužina. Můžeme ji rozemlít na prášek a přidat do našich oblíbených pomazánek, omáček i smoothie. Semeno je ale nahořklé, proto ho dochutíme medem nebo cukrem.

Než dáme avokádo do mixéru, vložíme ho nejdříve do sáčku a rozdrtíme paličkou. Předejdeme tak zničení ostří.

Peeling

Rozemletou pecku můžeme skvěle využít i pro přírodní peeling. Stačí ji smíchat s olivovým olejem nebo naším oblíbeným sprchovým gelem.
Mimochodem – věděli jste, že peelingy často obsahují mikroplasty, které jsou velmi škodlivé pro životní prostředí?

Jak z pecky vypěstovat doma avokádo?

Milovníci avokád si mohou v květináči vypěstovat své vlastní plody. Jak na to?

  1. Zralé avokádo opatrně rozřízneme.
  2. Vyndáme pecku a očistíme ji papírovým ubrouskem.
  3. Uložíme ji do vlhkého substrátu špičkou nahoru, maximálně do hloubky 2 až 3 centimetry.
  4. Květináč uložíme na teplé místo, například k topení, nebo do vytápěného skleníku.
  5. Substrát udržujeme stále vlhký, ne však promáčený.
  6. Rostlinu zaléváme zeshora dešťovou nebo odstátou vodou. Ve vodě ji ale nenecháváme nikdy stát. Mohla by začít hnít.
  7. Rašící výhonky průběžně zašťipujeme.
  8. Rostlinu zaléváme přibližně 2x týdně.

Při pěstování avokáda je potřeba především trpělivost. První plody se objevují mezi 4 a 6 rokem života rostliny a jejich dozrávání trvá až 8 měsíců.

Avokádové smoothie

Avokádové smoothie

Než se nám podaří vypěstovat vlastní avokádo, můžeme využít pecku z toho koupeného a připravit si lahodné smoothie. Poradíme vám, jak...

Recept - suroviny a postup
Nechte se také inspirovat našimi recepty na Zapečenou kuřecí pitu s avokádem a Polentové placičky s avokádovou salsou. Mňam!


Slupku z avokáda nevyhazujeme do koše, ale do bioodpadu. Sem dáváme všechny zbytky ovoce i zeleniny, ale také posekanou trávu nebo dřevo. Takový odpad pak můžeme využít pro hnojení zahrádky – půdě tak vrátíme potřebné živiny. Více o bioodpadu v článku “Třídění odpadu doma – kam s bioodpadem”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*