Také se těšíte na jarní náladu? Věřím, že všichni potřebujeme po zimním období nastartovat a tak trošku dobít baterky. Správně zvolené potraviny společně s trochou sportu jsou ideálním způsobem, jak toho docílit. Náš organismus si to zaslouží! Pojďme se společně zamyslet, co je během začátku jara potřeba udělat. Na přelomu zimy a jara je velmi vhodné nabídnout našemu organismu možnost se zregenerovat, očistit a opět nastartovat. Stejně tak jako se otevírá a raší příroda kolem nás, měl by se ve stejném duchu probouzet i náš organismus. Ideální je tedy v tomto období lehce stravitelná strava bohatá na minerální látky, enzymy, stopové prvky, vitamíny a vlákninu.
Méně soli, mléka, masa
Solí šetřme, stejně tak s mléčnými výrobky, spíše volíme zakysané neslazené. Obecně je vhodné omezit živočišné potraviny. Bohatě nám bude stačit kvalitní maso jednou až dvakrát v průběhu týdne. Nabízejí se různé alternativy masa (robi, seitan, tempeh, goody foody, marinované tofu, různé druhy obilných karbanátků apod.) v kombinaci s čerstvými saláty, bylinkami, blanšírovanou zeleninou, namáčenými ořechy nebo naklíčenými semínky či fazolemi. V souvislosti se stravováním v tomto období je třeba zmínit masopust. Ten se tradičně konal na jaře. Začínal Popeleční středou a končil až před Velikonočním pondělím na Bílou sobotu. Je to skutečně ideální období na ozdravení a posílení našeho organismu. Využijme toho! Začněme však od začátku. Projděme si den, pěkně popořadě.
Snídaně: kváskový chléb a klíčky
Ráno je ideální obilná káva, kvalitní sypaný zelený čaj nebo sklenice neperlivé vody s kapkou citrónové šťávy. Ta je skvělá pro naše játra, která potřebují obzvláště v tomto období podpořit. Na snídani si připravíme pár plátků kváskového chleba s některou z vynikajících rostlinných pomazánek. Ty se dají koupit v obchodech se zdravou výživou, kde jsou většinou o něco levnější a je jich větší výběr, ale najdeme je také v supermarketech. Kváskový chléb je pečený tradičním způsobem z celozrnné mouky a žitného kvásku. Lze jej objednat v dobrých pekárnách nebo ve zdravých výživách. Již jsme zmínili klíčení. Klíčení je proces, při kterém se v semínku mění zásobní látky (bílkoviny, tuky a sacharidy) pomocí vody a světla na různé fytonutrienty, tedy látky, které jsou pro náš organismus opravdu velmi důležité a dnes nám ve stravě často chybí. Pravidelná konzumace potravin bohatých na tyto látky nás chrání před únavou, nemocemi, špatnou náladou, podporují zdravý růst dětí, urychlují regeneraci po tréninku atd. Klíčení je velmi jednoduché a poměrně levné. Stačí nám semínka řeřichy, brokolice, ředkviček, červené řepy anebo luštěnin. Jistě znáte fazole mungo, fazole adzuky, cizrnu. Stačí je velmi zlehka v misce zalít vodou a každý den vodu vyměnit. Po třech až čtyřech dnech je můžeme použít do salátu, ozdobit jimi svačinu nebo talíř s polévkou.
O klíčení jsme psali podrobněji zde.
Návrh jarní snídaně máme za sebou.
Oběd: plný zeleniny, klíčků a vitamínů
Jak si připravit zdravý jarní oběd? Suroviny jsou uvedeny vždy na dvě až tři porce.
Jarní zeleninová polévka s dýňovými semínky
Co se zbylou zeleninou, která se smutně krčí v ledničce? Uvařte z ní osvěžující polévku, která bude mít díky dýňovým semínkům i...
Recept - suroviny a postupBěžná rýže plus zdravá omáčka plus výrazný ocet. Tahle příloha si může zahrát i hlavní roli, když jí dáte dostatek prostoru.Jasmínová rýže s petrželovou omáčkou a goody foody řízečkem
Zdravé, jednoduché a rychlé. Toto jídlo oceníte jako součást večeře a zbytek si můžete schovat do ledničky na další den do práce.Jarní salát s ořechy a klíčky fazolí mungo
Ovocná vločková kaše
Vypadá nádherně, chutná ještě lépe a navíc je velmi snadná na přípravu. Tuto zdravou vločkovou kaši si po snídani můžete zabalit i do...
Recept - suroviny a postupČistá voda je jeden z nejlepších způsobů, jak organismus očistit.
Klíčení je zdroj významných, pro organismus důležitých látek. Klíčení je navíc levné a jednoduché!
Kváskový chleba je skvělý na snídani! Když je tvrdý, dá se napařit. Je ideální zvláště pro děti na svačinu!
Živočišných potravin není potřeba moc. Nabízejí se nám mnohé alternativy.
Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas