Čočka patří k velmi zdravým jídlům, a přesto se na našich talířích neobjevuje dostatečně často. Zkuste ji v kombinaci s rajčaty a máte výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
|
Čočka patří k velmi zdravým jídlům, a přesto se na našich talířích neobjevuje dostatečně často. Zkuste ji v kombinaci s rajčaty a máte výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
olivový olej
3lžíce
mrkev
1ks
petržel
1ks
celer
kousek
cibule
2ks
šalvěj
3lístky
tymián
snítka
česnek
2stroužky
bílé víno
1dcl
nemusí být
rajčata
2plechovky
krájená
zeleninový vývar
1/2l
čočka
500g
uvařená
třtinový cukr
2lžíce
petržel
hrst
hladkolistá
pečivo
k servírování
zakysaná smetana
k servírování
|
Pokyny
- Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Nasekejte bylinky, nakrájejte česnek a připravte si vývar.
- Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej a zvolna na něm opékejte nakrájenou zeleninu. Po chvíli přidejte do hrnce také čerstvé bylinky, bobkový list a na plátky nakrájený česnek. Zeleninu osolte, přidejte mletý pepř a třtinový cukr.
- Zvyšte plamen a zeleninový základ zastříkněte vínem. Počkejte, až se víno odpaří a přidejte rajčata a vývar. Tepelně upravená rajčata jsou zdravější než syrová, nešetřete jimi!
- Do polévky vložte uvařenou čočku a ještě deset minut prohřívejte, aby se všechny chutě spojily.
- Polévku nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte ji s kopečkem zakysané smetany a bílým pečivem. Případně můžete vmíchat prolisovaný česnek nebo jemně nakrájené chilli papričky.