Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
|
Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
|
Porce
forma na biskupský chlebíček
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Housky nakrájejte na kostky a odložte je zatím stranou. Můžete použít i jiné, starší pečivo.
- Sušené houby spařte vroucí vodou. Mrazené houby nechte nejdříve chvíli mimo mrazničku povolit, a pak je můžete rovnou nakrájet.
- Nakrájejte je na menší kousky. Vodu, v níž se máčely, uchovejte na případné další použití.
- Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte ji na másle. Česnek buď prolisujte nebo nakrájejte na plátky.
- Po chvíli přidejte spařené houby a na plátky nakrájený česnek. Houbovou směs osolte, přidejte mletý pepř a kmín a nechejte ji vychladnout.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a rozpuštěné máslo. Když použijete mixér, bude směs nadýchaná. Stačí ale i obyčejná metlička.
- Vaječnou směsí zalijte nakrájené kostky pečiva. Čím je pečivo starší, tím delší dobu jej nechte nasáknout touto tekutinou.
- Přidejte houby a nakonec také majoránku s nasekanou petrželí. Směs promíchejte.
- Celou směs vložte do vymazané formy. Forma na biskupský chlebíček je nejvhodnější, můžete ale použít i menší formičky, třeba na muffiny.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Nádivka je hotová, když její povrch zezlátne.
- Houbovou nádivku podávejte nakrájenou na plátky, buď se salátem jako lehkou večeři, nebo jako přílohu k masu.
Nadivka vanocni