Salát se obejde bez majonézy a těžkých vajíček, díky bylinkám je svěží a lehký. Kapří filet je obalený v lehounké verzi trojobalu s bylinkami. Takhle vypadá zdravá lehká varianta na štědrovečerní klasiku.
|
Salát se obejde bez majonézy a těžkých vajíček, díky bylinkám je svěží a lehký. Kapří filet je obalený v lehounké verzi trojobalu s bylinkami. Takhle vypadá zdravá lehká varianta na štědrovečerní klasiku.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Začneme přípravou salátu, aby se mohl pěkně rozležet, zatímco budeme smažit kapra. Smícháme hořčici s olejem. Osolíme a opepříme a přidáme špetku cukru.
- Důkladně promícháme. Zálivka by měla být hladká, pokud se nám nedaří hořčici s olejem smíchat ručně, klidně použijte ruční mixér. Ten obě tekutiny krásně spojí.
- Do mísy přidáme bylinky a najemno nakrájenou cibulku. Čím drobnější kousky cibule, tím lépe bude salát vypadat. Větší kousky cibule nechte v nálevu odležet delší dobu, aby ztratily svou pikantnost.
- Brambory nakrájíme na půlkolečka a přidáme k připravené směsi, kterou důkladně promícháme. Použijeme ještě horké brambory, aby se do nich připravená zálivka mohla vstřebat a spojit se škrobem.
- Kapří filet si naporcujeme, pokapeme citrónem, osolíme a opepříme. Pokud nemáme rádi typickou kapří „rybníkovou“ chuť, pomůže jej přes noc naložit do mléka a pak důkladně umýt.
- Do kukuřičné mouky nasekáme najemno bylinky a promícháme. Bylinky v salátu a obalu na kapra se stanou nenápadným leitmotivem celého jídla. Kukuřičnou mouku, která je chuťově výrazná a navíc bez lepku, můžete nahradit i rozdrcenými kukuřičnými lupínky, které navíc krásně křupají.
- V této krustě obalíme naporcované kapří filety. Tato minimální verze tradičního trojobalu se obejde bez vajíčka a strouhanky. Pokud použijeme nadrcené lupínky, možná budete potřebovat přidat i našlehané vajíčko, aby obal dobře držel. U samotné kukuřičné mouky není nutné.
- Ty osmažíme na sádle. Pokud chcete použít jiný tuk, zvolte buď přepuštěné máslo nebo třeba kokosový olej.
- Kapří filety podáváme s odleželým bramborovým salátem. Tato odlehčená verze tradiční štědrovečerní večere je dietní, zaujme výraznou chutí a na talíři vypadá báječně.