Kdo hlásá, že alkohol se nekazí, měl by vědět, že i skladování těchto nápojů má svoje zákonitosti. A jestli si na pivu, vínu či lihovinách máme opravdu pochutnat, vyplatí se nám vědět, jak s nimi naložit, až je přineseme z obchodu domů.
Kde skladovat?
Pivo
- Ideální teploty pro skladování piva jsou 7 – 10°C
- Teploty pod 4°C a nebo naopak nad 15°C a výkyvy teplot jsou pro pivo škodlivé.
- Pivo skladujeme v čistých, vzdušných a suchých místech.
- Nevhodné je skladování na slunném místě, nebo např. za ledničkou, kde bývá teplota vyšší.
Víno
- Lahvová vína by měla při skladování být položena naležato, tak aby korková zátka nepropouštěla vzduch.
- Ideální teploty pro skladování jsou od 5°C do 15°C nejlépe na temném místě s dobrým větráním a přiměřenou vlhkostí.
- Sudová vína by měla být uložena odděleně ve vinném sklepě na podstavcích.
Lihoviny
- Ideální teplota skladování 5 – 18°C při relativní vlhkosti do 70%.
- Lihoviny opět skladujeme v suchých, čistých a chladných místnostech.
- Nikdy nevystavujeme slunečnímu záření. Emulzním lihovinám = krémům (např. vaječný likér) škodí teploty pod 5°C
Rizika
Rizika skladování alkoholických nápojů
Při skladování alkoholických nápojů je třeba si dát velký pozor na výkyvy teplot.
Při skladování piva je nutnou se vyhnout přímému slunečnímu světlu a bílému umělému světlu – nebezpečí vzniku letinkové příchuti piva.
Zejména u vína může toto střídání teplot znamenat velké ztráty na kvalitě produktu.
Velkým rizikem pro skladování vín jsou také různé intenzivní pachy, víno by nemělo být skladováno společně s brambory a kořenovou zeleninou. Také střídání světla a tmy je pro víno horší než stálé mírné světlo.