Kuchaři i cukráři rádi využívají citrusy pro jejich výraznou a svěží chuť. Citrónová (nebo pomerančová) šťáva dodá každému moučníku nejen pikantní výraznou chuť, ale i vláčnost. Pokud právě chystáte první jarní party na zahradě nebo rodinnou oslavu, vyzkoušejte lahodný mandlovo-citrónový chlebíček. Jistě bude vítaným osvěžením.
|
Kuchaři i cukráři rádi využívají citrusy pro jejich výraznou a svěží chuť. Citrónová (nebo pomerančová) šťáva dodá každému moučníku nejen pikantní výraznou chuť, ale i vláčnost. Pokud právě chystáte první jarní party na zahradě nebo rodinnou oslavu, vyzkoušejte lahodný mandlovo-citrónový chlebíček. Jistě bude vítaným osvěžením.
|
Porce
1 forma na biskupský chlebíček
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
1 a 1/2hrnku
vejce
2ks
mléko
3/4hrnek
rostlinný olej
1/2hrnku
třtinový cukr
1hrnek
kypřící prášek
1lžička
citrónová kůra
ze 2 citronů
citrónová šťáva
1lžíce
mandlový extrakt
2lžičky
Poleva
moučkový cukr
50g
citrónová šťáva
1lžíce
mandlový extrakt
1/2lžičky
|
Pokyny
- Ve větší nádobě smícháme mouku se solí a práškem do pečiva.
- V míse kuchyňského robotu zvolna ušleháme vejce s mlékem, olejem, citrónovou šťávou a mandlovým extraktem. Tuto směs přidáme k mouce spolu s cukrem a citrónovou kůrou a vše důkladně promícháme.
- Hotové těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 55 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu – utřeme cukr s citronovou šťávou a mandlovým extraktem, až je hmota hladká a lesklá. Vychladlý chlebíček polijeme citronovou polevou a posypeme mandlovými lupínky.