V obchodech je tolik druhů chleba, až oči přecházejí. Jaký je tedy důvod, že si stále více lidí peče doma vlastní? Odpověď je jednoduchá – ten domácí je vždycky chutnější. A navíc zdravější – obsahuje totiž jen to, co sami dovolíte. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to.
|
V obchodech je tolik druhů chleba, až oči přecházejí. Jaký je tedy důvod, že si stále více lidí peče doma vlastní? Odpověď je jednoduchá – ten domácí je vždycky chutnější. A navíc zdravější – obsahuje totiž jen to, co sami dovolíte. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to.
|
Porce
1 bochník
|
Doba přípravy
1 hodiny
|
Chod
|
Pokyny
Příprava kvásku
- 100 g mouky nasypte do sklenice o obsahu minimálně 1 l. Pak na ni nalijte tolik vlažné vody, aby po zamíchání vznikla kaše konzistencí blízká dětské krupicové.
- Sklenici překryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a upevněte gumičkou. Pak ji postavte na teplé místo, třeba poblíž ústředního topení, kde ji ponechejte do druhého dne. Optimální teplota kvásku by se přitom měla pohybovat okolo 30 °C.
Kontrola kvásku
- Kontrolu kvásku začněte druhý den ochutnáváním. Pokud je nakyslý, přidejte dalších 100 g mouky a takové množství vlažné vody, aby opět vznikla hustší kaše. Tím máte kvásek poprvé nakrmený.
- Třetí den postupujte stejně – nakrmte kvásek dalšími 100 g mouky a vlažnou vodou. Teď už by měl nabývat na objemu a bublinky by měly být zcela zřetelné. Opět ho promíchejte, pečlivě uzavřete fólií a gumičkou a vraťte na původní místo. Čtvrtý den by vás měl kvásek příjemně překvapit – oproti prvnímu dni by měl být dvojnásobný, plný bublinek a také dostatečně kyselý.
Příprava těsta
- Jakmile je kvásek připravený, můžete zadělat těsto. Na to základní si připravte 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g celozrnné pšeničné mouky, 250 g žitné chlebové mouky, 1 lžičku soli, 1 lžička kmínu a 150 ml vlažné vody. Všechny mouky dobře promíchejte ve větší míse.
- Uprostřed vytvořte důlek a do něj vlijte připravený kvásek (asi 230 g). Přidejte sůl, kmín a takové množství vlažné vody, aby vzniklo pružné, polotuhé a nelepivé těsto.
- Námahu vám určitě usnadní použití robota, který těsto důkladně propracuje pomocí hnětacího háku. Ale samozřejmě ho můžete zpracovat i ručně. Důležité je ho při míchání vařečkou hodně nadzvedávat, aby se do něj „pochytalo“ co nejvíc vzduchu.
- Propracované těsto pak posypte moukou a nechte pod utěrkou na válu kynout 24 hodin.
- Po této době vytvořte z vykynutého těsta bochníček a vložte ho do ošatky, kde ho nechte ještě asi hodinku odpočívat.
Pečení bochníku
- Když je bochník připravený na pečení, rozehřejte troubu na nejvyšší stupeň. Vyklopte bochník z ošatky na tukem pomazaný plech a vložte ho na prostřední rošt do trouby rozehřáté na 250 °C.
- Chleba je třeba vkládat do trouby rozpálené na maximum, tedy asi na 250 °C. Osvědčeným trikem je – naříznout ho těsně předtím ostrou žiletkou, aby pak těsto lépe vyskočilo.
- Asi po 20 minutách pečení příkon trouby snižte na cca 175 °C a pečte dalších 15 minut. Po této době snižte příkon na 100 °C a nechte ještě čtvrt hodiny dopékat.
- Nakonec troubu zcela vypněte a nechte v ní bochník „dojít“.
- Kilový bochník chleba je upečený asi za 45 minut, přičemž kulatý se dělá asi o 5 minut déle než podlouhlý. Že je chleba upečený, poznáte poklepáním na jeho spodní kůrku – musí vydávat dutý zvuk.
- Po vyjmutí z trouby potřete chleba vodou a zabalte ho do lněné utěrky. Takto ho nechte vychladnout do druhého dne.