Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodné květákové placičky!
|
Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodné květákové placičky!
|
Porce
10 květákových placiček
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Květák si ideálně rozebereme na růžičky, oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Společně pak uvaříme do měkka.
- Po uvaření scedíme vodu a uvařenou zeleninu rozmačkáme společně se třemi žloutky.
- Mezi tím si v jiné míse ušleháme pevný bílkový sníh. Ten pak opatrně vmícháme do zeleninové směsi společně s moukou. Vzniklé těstíčko by mělo mít přibližnou hustotu jako bramborákové.
- Poté směs dochutíme muškátový květem, pepřem a solí.
- Mezitím si rozpálíme pánev případně i s tukem (opravdu stačí minimum), lžící na ní navrstvíme placičky hmoty a po obou stranách osmažíme. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky.
- Pokud smažíme na tuku, usmažené placičky poklademe na papírové ubrousky, aby z nich odsály přebytečný tuk.
Podáváme s brambory nebo chlebem.