Jitka nejčastěji vaří a peče pro sebe a svého přítele. Mezi její oblíbená jídla patří klasický řízek s bramborem. Když má příležitost, pochutná si také na sushi. Přiznává, že raději peče, než vaří a ráda by se s vámi podělila o recept na domácí věnečky z odpalovaného těsta.
Suroviny
Na 35 věnečků
Na těsto
- 250 ml mléka nebo vody
- 100 g másla
- 1/2 kávové lžičky soli
- 150 g hladké mouky
- 4 – 5 vajec (podle velikosti)
Na krém
- 500 ml mléka
- 80 g cukru moučky
- 50 g pudingu
- 6 žloutků
- 1 polévková lžíce rumu dle chuti
Postup
Odpalované těsto vypadá složitě, ale je jednoduché, jen je třeba dodržet postup a používat kvalitní suroviny.
Do hrnce dejte vodu nebo mléko, máslo, sůl a přiveďte k varu. Po zavaření přidejte za stálého míchání mouku, dokud se nevytvoří vláčné těsto. Těsto nechte odpočívat, dokud není vlažné, pak postupně a důkladně přimíchávejte žloutky.
Cukrářskou zdobičku naplňte těstem a na připraveném plechu dělejte věnečky. V troubě pečte asi 20 minut při 200 °C a po chvilce teplotu snižte na 150 °C . Během pečení troubu neotvírejte.
V průběhu pečení si nachystejte krém, který připravíte stejně jako klasický puding.
Vychladlé věnečky rozřízněte a naplňte je připraveným krémem.