Konec léta je tím správným obdobím pro sklizeň voňavých, sluncem vyhřátých rajčat. Pokud si jejich sladkou chuť budete chtít dopřát i v zimě, upečte je podle tohoto receptu a uchovejte na horší časy.
|
Konec léta je tím správným obdobím pro sklizeň voňavých, sluncem vyhřátých rajčat. Pokud si jejich sladkou chuť budete chtít dopřát i v zimě, upečte je podle tohoto receptu a uchovejte na horší časy.
|
Porce
500 ml omáčky
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
rajčata
500g
česnek
1hlavička
rozmarýn
3snítky
třtinový cukr
2lžíce
|
Pokyny
- Troubu rozehřejte na 120°C. Omytá a osušená rajčata rozkrojte napůl a položte je na velký plech nebo pekáč vyložený pečicím papírem.
- Jsou-li rajčata méně zralá a sladká, posypejte je lžící třtinového cukru. Pokud ale sklízíte srpnová rajčátka, žádný cukr navíc není třeba – rajčata obsahují dostatečné množství cukru.
- Rajčata zastříkněte olivovým olejem.
- Vložte k nim rozříznutou hlavičku česneku a dochuťte solí a pepřem. Nakonec k rajčatům přidejte snítky rozmarýnu a rukama celou směs promíchejte.
- Pekáč vložte do trouby a pečte na 120°C asi 3 hodiny do jejich „polovysušení“. Hotovými pečenými rajčaty plňte připravené sklenice.
- Jejich povrch zalijte vrstvou olivového oleje.
- Rajčatovou omáčku nechejte vychladnout a skladujte ji na tmavém a chladném místě.
Pečená rajčata můžete přidat k čerstvě připraveným těstovinám a za několik málo minut tak vytvořit skvělý pokrm s minimem úsilí.