Perník se původně jmenoval peprník, podle pepře, který mu dával nezaměnitelnou peprnou chuť. Dnešní perníky si z původní receptury půjčil mouku a med. V kombinaci s povidly vytvoříte dezert, který by chutnal i pánům z Pernštejnu.
|
Perník se původně jmenoval peprník, podle pepře, který mu dával nezaměnitelnou peprnou chuť. Dnešní perníky si z původní receptury půjčil mouku a med. V kombinaci s povidly vytvoříte dezert, který by chutnal i pánům z Pernštejnu.
|
Porce
1 forma
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
300g
cukr
200g
kypřící prášek
½ks
mléko
200ml
skořice
1lžička
mletá
nové koření
1lžička
hřebíček
1lžička
med
2lžíce
povidla
3lžíce
rum
2lžíce
ořechy
50g
tuk
na plech
vejce
1
na potření
|
Pokyny
- V hlubší míse si pečlivě, ideálně ručně, vypracujte hladké těsto z mouky, cukru, mléka, medu, prášku do pečiva a koření.
- Takto připravené těsto rozdělte na dvě části.
- První rozválejte do předem vymaštěného plechu.
- Ten pak pomažte povidly smíchané s rumem, citronovou kůrou a nasekanými ořechy.
- Natřené těsto přikryjte druhým dílem rozváleného těsta a potřete rozšlehaným vejcem. Pečete v mírně vyhřáté troubě.