Mohlo by se zdát, že zavařování fíků v našich podmínkách nedává smysl! Fíky jsou sice pokladem středomoří, ale právě v těchto dnech se i k nám dovážejí ty nejsladší plody za příjatelnou cenu. Zavařte si fíkovou marmeládu na horší časy a vytáhněte ji tehdy, když se budete chtít zahřát vzpomínkou na léto.
|
Mohlo by se zdát, že zavařování fíků v našich podmínkách nedává smysl! Fíky jsou sice pokladem středomoří, ale právě v těchto dnech se i k nám dovážejí ty nejsladší plody za příjatelnou cenu. Zavařte si fíkovou marmeládu na horší časy a vytáhněte ji tehdy, když se budete chtít zahřát vzpomínkou na léto.
|
Porce
700 g marmelády
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
fíky
1kg
citrón
2ks
krupicový cukr
300g
pektin
10g
skořice
1lžička
|
Pokyny
- Fíky nakrájejte nožem na menší kusy.
- Nakrájené kousky nasypte do hrnce se silnějším dnem.
- K nakrájeným fíkům přidejte 200 g cukru.
- Do hrnce přidejte také skořici a citronovou šťávu.
- Ovoce s cukrem přiveďte k varu a směs nechte probublávat asi pět minut. Během této doby fíky změknou.
- Rozvařené ovoce rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte k němu pektin rozmíchaný ve zbylém cukru. Za stálého míchání vařte dalších pět minut.
- Horkou marmeládu plňte do připravené sterilované sklenice.
- Připravenou marmeládu nechte 20 minut odpočívat a poté ji přesuňte na chladné a temné místo.