V parném létě není nic příjemnějšího, než si dopřát chladivé osvěžení v podobě lahodné zmrzliny. Najít poctivou zmrzlinu je v dnešní době vzácnost. Místo mléka a smetany se používají rostlinné tuky a příchutě tvoří umělá ochucovadla nebo barviva. Proto vám ukážeme, jak si vyrobit skvělou domácí zmrzlinu, kterou si můžete dát kdykoliv, když na ni dostanete chuť.
|
V parném létě není nic příjemnějšího, než si dopřát chladivé osvěžení v podobě lahodné zmrzliny. Najít poctivou zmrzlinu je v dnešní době vzácnost. Místo mléka a smetany se používají rostlinné tuky a příchutě tvoří umělá ochucovadla nebo barviva. Proto vám ukážeme, jak si vyrobit skvělou domácí zmrzlinu, kterou si můžete dát kdykoliv, když na ni dostanete chuť.
|
Porce
1 litr
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mléko
350ml
plnotučné
smetana
350ml
ke šlehání
žloutek
6ks
vanilkový lusk
1ks
třtinový cukr
100g
citrón
2ks
zázvor
1lžička
mletý
|
Pokyny
- Do hrnce nalijte mléko, smetanu, přidejte dřeň z vanilky a následně celý vanilkový lusk. Za stálého míchání přiveďte k varu. Stáhněte plamen, vyjměte vanilkový lusk, odstavte hrnec stranou a nechte cca 10 minut chladnout.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte pomocí metličky do nadýchané pěny a vlijte ji do vychladlé smetanové směsi. Nakonec do hrnce přidejte citronovou šťávu, lžičku sušeného zázvoru a vše promíchejte.
- Za občasného míchání vše zahřívejte na co nejnižším plameni asi 20 minut, aby směs zhoustla. Takto připravenou směs přelijte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte 30 minut chladnout. Poté mísu vložte na 2 hodiny do lednice.
- Studenou směs přelijte do formy na zmrzlinu nebo do plastové krabičky a dejte ji do mrazáku.
- Během mrazení zmrzlinu neustále promíchávejte, aby se vám nevytvořily krystalky ledu. Čím častěji se zmrzlina míchá, tím hladší bude mít konzistenci. Můžete použít metličkový či ponorný mixér.
- Hotovou zmrzlinu servírujeme samotnou či s ovocem, oplatkami nebo šlehačkou – vašim chutím se meze nekladou.