Pečená husa je královnou posvícenské tabule. Potřebujete jen spoustu trpělivosti při její přípravě. Odmění se vám bohatou chutí a křehoučkým masem... Nejlepší přílohou je samozřejmě zelí, knedlíky nebo bramborové lokše.
|
Pečená husa je královnou posvícenské tabule. Potřebujete jen spoustu trpělivosti při její přípravě. Odmění se vám bohatou chutí a křehoučkým masem... Nejlepší přílohou je samozřejmě zelí, knedlíky nebo bramborové lokše.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Z husy vyndejte drůbky, uřízněte krk a zařízněte křídla. Omyjte ji, osušte utěrkou a pak osolte zevnitř i zvenku a pokmínujte. Do útrob husy vložte dvě větší jablka – celá, neloupaná. Takto ji nechte odležet v chladničce nejlépe přes noc.
- Troubu předehřejte na 200 C. Pak do ní vložte pekáč s husou položenou prsíčky dolů. Asi po 10 minutách, když „zatáhne“, ji podlijte hrníčkem horké vody a přiklopte víkem pekáče. Teplotu snižte na 160 C.
- V průběhu pečení, které by mělo trvat asi 3 a půl hodiny, často kůži propichujte vidličkou, aby vytékalo sádlo. To sbírejte do kastrůlku a mašlovačkou jím pečínku potírejte. Vždy, když je potřeba, podlijte husu horkou vodou, aby se maso nepřipékalo.
- Když hřbet zezlátne, otočte husu prsíčky vzhůru a v této poloze ji dopečte. Vyndejte husu z pekáče a z jejích útrob opatrně odstraňte rozpečená jablka.
- Do pekáče nalijte horkou vodu a za občasného míchání ji nechte na plotně povařit, abyste měli dostatek šťávy k pečínce.
- Husu naporcujte a podávejte s knedlíky a zelím.
Husa je poměrně drahá. Pokud chcete levnější variantu pečínky, připravte stejným způsobem kuře. Bude hotové raz dva a díky sádlu a kmínu dostane úplně jinou chuť.