Marinovaný losos je jednodušší na přípravu, než se zdá na první pohled. Stačí si vybrat kvalitní maso (chlazené, ne mražené). Podávejte jej s míchanými vajíčky a chlebem s pažitkou.
|
Marinovaný losos je jednodušší na přípravu, než se zdá na první pohled. Stačí si vybrat kvalitní maso (chlazené, ne mražené). Podávejte jej s míchanými vajíčky a chlebem s pažitkou.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejlépe tenčí ocasní část lososa, asi 15 cm dlouhou podélně rozříznutou na dvě části, nebo asi 2 cm vysoké, 5 cm široké a zhruba 15 cm dlouhé proužky ze hřbetní části ryby důkladně nasolíme ve větší vrstvě ze všech stran.
- Vložíme do přiměřeně velkého plastového kontejneru, tak aby se kousky nepřekrývaly a zároveň aby nebylo příliš volného místa mezi jednotlivými filátky.
- Zbytek soli rovnoměrně rozsypeme po povrchu ryby. Vložíme ji do lednice a přibližně 2–3krát denně otáčíme.
- Při menších kusech, viz rozměry výše, stačí nechat rybu zrát přibližně 24 hodin. Pokud jsou širší, necháme je v lednici i dva dny.
- Ve finále by ryba měla být na dotek výrazně pevnější a měla by minimálně pružit.
- Takto připravenou rybu pak krájíme asi na 2–3 mm silné plátky, těsně před podáváním.
- Zralá filátka uchováváme v celku a odkrajujeme dle potřeby. Když ryba uzraje, vyndáme ji ze vzniklé šťávy, necháme lehce okapat, přendáme do čistého kontejneru a dle podmínek uskladnění, ideálně při teplotě +2 °C, ji spotřebujeme do maximálně 4–5 dní.
Doporučujeme podávat s domácím chlebem, míchanými vajíčky a s pažitkou. Recept na speciální nakládací sůl najdete v článku Nakládací sůl.