Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes (čtěte "rijet"). Tato masová pochoutka pochází z 15. století z oblasti Touraine nacházející se ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu "rille" označujícího podlouhlý špalíček sádla.
|
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes (čtěte "rijet"). Tato masová pochoutka pochází z 15. století z oblasti Touraine nacházející se ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu "rille" označujícího podlouhlý špalíček sádla.
|
Porce
1 zavařovací sklenice
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
sádlo
700g
vepřoví
vepřové maso
500g
vepřová plec
vepřové maso
500g
vepřová krkovice
vepřové maso
500g
vepřový bůček
voda
500ml
česnek
2stroužky
pepř
černý
|
Pokyny
- Sádlo nakrájejte na menší kostky a na velmi mírném plameni ho pomalu rozpusťte. Po částech a za stálého míchání přidejte na kostičky nakrájené maso. Vše zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni nechte maso hodinu probublávat.
- Za hodinku stáhněte plamen na minimum, maso promíchejte, hrnec přikryjte poklicí a nechte vařit další tři hodiny. Pokud se maso bude připalovat, můžete ho lehce podlít vodou.
- Během vaření maso nemíchejte ani neodkrývejte pokličku.
- Po třech hodinách přidejte sůl, pepř, rozmačkaný česnek a maso nechte vařit další tři hodiny, tentokrát však bez pokličky.
- Na konci vaření odstavte hrnec z plotny a maso nechte odpočinout. Jakmile vychladne, důkladně ho promíchejte, aby se co nejvíce rozpadlo.
- Takto zpracované maso následně rozdělte do připravených misek nebo skleniček a zalijte ho částí sebraného tuku, kterým povrch uzavřete.
- Maso v miskách nechte vychladnout a nakonec ho vložte do lednice.
- Rillettes vytáhněte z lednice asi 30 minut před konzumací, aby se plně rozvinula úžasná chuť. Teprve pak si je namažte na plátek oblíbeného pečiva.
- Doporučujeme ozdobit čerstvými bylinkami, jako je pažitka či petrželka, a podávat s domácím pečivem.