Povidlové taštičky ve slivovicovém glazé s opraženou strouhankou

Povidla jsou tradiční surovinou, kterou můžete využít i v tomto delikátním dezertu. Křupavá opražená strouhanka, lahodná omáčka a vláčná povidla tvoří zajímavou kombinaci, která zaujme po všech stránkách. Místo povidel můžete použít třeba mák.
Povidla jsou tradiční surovinou, kterou můžete využít i v tomto delikátním dezertu. Křupavá opražená strouhanka, lahodná omáčka a vláčná povidla tvoří zajímavou kombinaci, která zaujme po všech stránkách. Místo povidel můžete použít třeba mák.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
9 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
60 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Bramborové těsto
    brambor 500g studených, vařených předešlého dne ve slupce
    vejce 1ks
Taštičky
    těsto 800g bramborové
    povidla 400g švestková, domácí
    polohrubá mouka k podsypávání
Slivovicové glazé
    máslo 100g
    alkohol 120ml slivovice
Pokyny
Bramborové těsto
  1. V mírně osolené vodě uvaříme brambory ve slupce. Slijeme je, vysypeme na tác a necháme ležet, dokud z nich nepřestane stoupat pára. Pak je ještě za tepla oloupeme a prolisujeme do mísy.
  2. Přidáme obojí mouku, prohněteme, přidáme vejce a uhněteme hladké těsto, které ihned zpracováváme dál, aby nezačala pracovat vat voda a těsto příliš nezřídlo.
Taštičky
  1. Ihned po dokončení rozdělíme bramborové těsto na 3–4 díly, posypeme stůl moukou a těsto rozválíme na 2–3 mm silné pláty. Z těch pak vykrájíme kolečka o průměru 7cm, do středu vložíme lžičku povidel, přehneme a prsty přimáčkneme po celém obvodu spoje.
  2. Jednotlivé taštičky pokládáme na moukou poprášený tác a následně vkládáme do vroucí vody a vaříme asi šest minut. Poté servírujeme přímo v glazé.
  3. Taštičky se dají také v syrovém stavu na platě zamrazit, pak přendat do nádoby s víčkem a skladovat v mrazáku. Když pak na ně dostanete chuť, stačí jen vyndat potřebné množství, vložit do vroucí vody a 6–8 minut vařit. Slivovice většinou bývá doma stále po ruce a připravit glazé pak trvá asi tři minuty.
Slivovicové glazé
  1. Ve větším rendlíku na plotně rozpustíme máslo, do kterého vzápětí nasypeme za stálého šlehání cukr. Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota. Do ní opatrně přilijeme slivovici a zašleháme. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout.)
  2. Když se cukr zpění a rozpustí, páru sami zapálíme a necháme chvilku hořet. Čímž snížíme obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost glazé. Poté již směs nevaříme, jen ji zahříváme, aby se neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej.
  3. Do glazé přidáme právě uvařené a odkapané taštičky, které následně přendáme na talíř a bohatě je jím přelijeme. Posypeme vrchovatou lžící opražené strouhanky a ihned podáváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*