V zimě je tato hřejivá polévka nepostradatelným pomocníkem pro promrzlé lyžaře a výletníky. Můžete si ji dát místo hlavního jídla. Klobásu můžete vynechat a polévku můžete vylepšit třeba pažitkou nebo řeřichou.
|
V zimě je tato hřejivá polévka nepostradatelným pomocníkem pro promrzlé lyžaře a výletníky. Můžete si ji dát místo hlavního jídla. Klobásu můžete vynechat a polévku můžete vylepšit třeba pažitkou nebo řeřichou.
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
hrách
500g
zelený
cibule
150g
oloupaná nadrobno nakrájená
česnek
15g
1–2 stroužky
rajčatový protlak
70g
rozmačkaný
klobása
150g
maďarská
římský kmín
10g
mletý
indické kari
5g
mrkev
100g
petržel
1hrst
olivový olej
100ml
sůl
dle chuti
pepř
dle chuti
|
Pokyny
- Hrách namočíme přes noc do studené vody a pak jej ve stejné vodě bez míchání uvaříme pod poklicí do měkka (zhruba 1,5 hodiny).
- Během vaření doléváme studenou vodu. Sítkem odebereme asi půl litru kuliček a dáme je stranou.
- Větší část uvařeného hrachu včetně vody necháme v hrnci. V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli s maďarskou klobásou nakrájenou na kostičky a kostičky mrkve. Přisypeme kari, římský kmín, drcený čerstvý česnek a protlak.
- Pak přidáme vodu a vše přelijeme do hrnce k hrachu i s vodou a znovu krátce povaříme. Přidáme sůl, pepř a tabasco a vaříme ještě asi 10 minut.
- Nakonec přidáme pokrájenou petržel (polovinu množství) a vše umixujeme do hladka. Poté vrátíme zpět odebraný hrách, případně dosolíme, krátce povaříme a podáváme.
- V misce zdobíme křupavými chlebovými krutony a lehce posypeme zbytkem sekané petržele.