Tento pokrm je nezbytné podávat velmi horký, jinak ztrácí na své chuti. Kdo má rád velmi ostrá jídla, ať použije místo běžně dostupných chilli velmi pálivé papričky Habanero.
|
Tento pokrm je nezbytné podávat velmi horký, jinak ztrácí na své chuti. Kdo má rád velmi ostrá jídla, ať použije místo běžně dostupných chilli velmi pálivé papričky Habanero.
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
slunečnicový olej
100ml
hořčičná semínka
½lžíce
koriandr
½lžíce
cibule
1ks
česnek
30g
zázvor
40g
tymián
1,5lžíce
rajčatový protlak
3lžíce
indické kari
3lžíce
hřebíček
½lžičky
mletý
kardamon
½lžičky
římský kmín
1lžíce
chilli
3ks
paprička
rajčata
0,6kg
kokosové mléko
0,8l
drůbeží vývar
1litr
čočka
100g
červená
okra
0,5kg
čerstvé omyté
|
Pokyny
- Do kastrolu vysypeme na rozpálený olej asi ½ lžíce hořčičného semínka a ½ lžíce celého koriandru, zamícháme a ihned přidáme 1 větší cibuli, 30 g česneku, 40 g zázvoru, 1 ½ lžíce čerstvého tymiánu, vše velmi jemně pokrájené. Krátce orestujeme, tak aby se dané suroviny nezačaly barvit dohněda. Přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku a znovu krátce restujeme.
- Přidáme asi 3 lžíce indického kari, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky kardamomu, 1 lžíci římského kmínu, 3 pokrájené čerstvé chilli papričky (je dobré vše si předem připravit do jedné misky a jen vysypat), zamícháme a opět ihned vložíme 0,6 kg čerstvých rajčat nakrájených na větší kostky.
- Rajčata celý základ ochladí a zabrání případnému spálení koření.
- Dále přidáme 0,8 l kokosového mléka a asi litr drůbežího vývaru. Osolíme a za občasného promíchání mírně vaříme asi 25 minut.
- Přidáme asi 100 g červené čočky a 500 g čerstvé omyté okry.
- Dále jen dobře promícháme a pak za občasného míchání vaříme zvolna pod poklicí asi 7 minut.
- Během vaření případně dolijeme vodu.
- V průběhu vaření kari dosolujeme a v druhé polovině vaření přidáme asi 60 ml červeného vinného octa.
- Před podáváním ještě vmícháme do vařícího kari větší hrst hrubě posekaného čerstvého koriandru. Podáváme s dušenou rýží.