Mušle jsou výborným zdrojem minerálů, mají málo kalorií a neobejde se bez nich středomořská kuchyně. V tomto receptu je najdete v typicky italském receptu.
|
Mušle jsou výborným zdrojem minerálů, mají málo kalorií a neobejde se bez nich středomořská kuchyně. V tomto receptu je najdete v typicky italském receptu.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nudle doporučujeme 3–5 minut povařit (tak aby nebyly úplně dovařené) ve slané vodě, vyjmout, nechat odkapat, promastit olivovým olejem a odložit na tácek. Když dokončíme základ s mořskými plody, nudle jednoduše přidáme a chvilku je v základu povaříme. Poté ihned servírujeme.
- Do prostorné pánve nalijeme olej a necháme jej mírně rozpálit.
- Přidáme česnek a na mírném plamenu krátce osmahneme. Pak přidáme rajčata, rozříznutou částí dolů a též necháme smažit.
- Po zhruba minutě a půl vyjmeme česnek a na rajčata nasypeme šalotku a nudličky mrkve.
- Lehce promícháme, přilijeme víno, nasypeme do základu mušle a kalamáry překrájené na silnější proužky.
- Přivedeme k varu, pánev přiklopíme a necháme vše asi minutu a půl dusit pod poklicí.
- Pak přidáme čerstvě uvařené nudle nebo ty předpřipravené a vše dobře promícháme. Případně dochutíme solí, přidáme studené máslo a hrst sekané ploché petržele.
- Již jen krouživými pohyby pánví necháme rozpustit máslo a vše dobře promícháme.
- Pak hotové tagliatelle pomocí kleští nebo pinzety rozdělíme na připravené hluboké talíře a pomocí velké lžíce rozdělíme zbytek mořských plodů a šťávy, která zůstala na dně pánve. Ihned konzumujeme.
V marketech se dají koupit i mušle ve schránce mražené namíchané spolu s kalamáry nebo každé zvlášť. Dají se použít i ty. Je dobré vyndat je z mrazáku do lednice a nechat přes noc pozvolna povolit. Druhý den před použitím je třeba nechat je dobře odkapat na sítu. Chuť nebude tak intenzivní a svěží, ale v případě domácího použití je to celkem dobrý kompromis.