Miro Šmajda je sympatický zpěvák, mimo jiné finalista soutěže Česko-Slovensko hledá Superstar. Nyní hraje s českou kapelou Terrapie, kterou můžete vidět, v čele s Mirem, na různých festivalech či jiných akcích. Moc rád vaří a každou návštěvu doma pohostí. Proto jsme rádi, že se nám Miro rozpovídal o své vášni k jídlu.
Jakou roli hraje ve vašem životě jídlo?
V mém životě hraje jídlo hrozně velikou roli, protože jídlo je láska a ta prochází žaludkem. Jídlo mě nejvíce zásobuje láskou a potom ji mohu ze sebe sršet, střílet a předávat dále. Papám samé dobré věci, proto mi lidi hodně říkají, že jsem stále pozitivně naladěný. Doslova mohu říci, že jsem láskyplný ☺.
Při vaření vzniká spousta odpadu – věnujete se třídění odpadu? Co aktivně třídíte?
U mě největší část odpadu tvoří ovoce a zelenina. Bohužel bydlím v bytě, takže nemám zahrádku, abych si vytvořil kompost, ale určitě to někdy plánuji. Tak zatím dávám zbytky do směsného odpadu. Aktivně třídím PET lahve, které se mi za nějaký čas nahromadí, a poté je vynesu do klasického kontejneru na plasty. Občas se objeví v domácnosti i sklo, ale to je málokdy.
Jaká je vaše oblíbená kuchyně, oblíbené jídlo?
Nejvíce mám rád kuchyni z Indie, dále Srí Lanky, Mexika, Thajska, Kambodži. Je to hlavně proto, že tam je hodně exotické zeleniny, ovoce a koření. Mám rád i italskou kuchyni. Vařím moc rád, ale mám to tak zkombinované, jelikož jsem vlastně 9,5 roku -přemýšlím, jak to nazvat – takový kombinovaný vegano – vegetarián – raw food, a nevím co všechno. Vybírám si hlavně zdravější potraviny. Mám rád exotické věci, čili indickou, asijskou nebo mexickou kuchyni. Moc se vyžívám v atypických kořeních. Používám různé ingredience, které běžně v české a slovenské kuchyni nemáme. Vidím, že zrovna jíš čokoládu, tak mohu říci, že umím tu nejlepší domácí čokoládu. Pokud není raw food, tak konkrétně nejoblíbenější jídlo, co mě napadne, je pěkně pikantní kari s basmati rýží. To je určitě moje „favorite“ jídlo.
Oblíbený recept
Cizrnový raw salát
Chuťově bohatý raw salát, který může být jak předkrmem, tak i plnohodnotným jídlem.
Recept - suroviny a postup