Krevetová polévka s kokosovým mlékem a citrónovou trávou

Tato polévka je jedním z nejpopulárnějších thajských jídel. Kokosové mléko, citronovou trávu a koriandr dnes už běžně seženete v asijských obchodech.
Tato polévka je jedním z nejpopulárnějších thajských jídel. Kokosové mléko, citronovou trávu a koriandr dnes už běžně seženete v asijských obchodech.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    krevety 500g velké
    sezamový olej 1lžíce
    česnek 1stroužek
    cibule ½ks
    zázvor 1lžíce
    paprika 1,5ks červená
    chilli 1ks paprika
    kokosové mléko 400ml jedna plechovka
    mrkev 1ks nakrájená na tenké nudličky
    citrónová šťáva 3-4lžíce asi z 1 kusu
Pokyny
  1. Krevety oloupeme a slupky (případně i hlavy) schováme na později. Do asi dvoulitrového rendlíku nalijeme připravený olej a mírně ho rozpálíme na plotně.
  2. Přidáme slupky z krevet a krátce orestujeme, dokud nezčervenají.
  3. Pak přidáme najemno nakrájenou citrónovou trávu, cibuli, česnek a zázvor. Opět chvilku restujeme a přidáme proužky z jedné papriky a chilli.
  4. Po chvíli restování přidáme protlak a asi za minutu zalijeme drůbežím vývarem, nebo vodou. Následovat bude dobře rozmíchané kokosové mléko.
  5. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a mírně vaříme asi 15 minut.
  6. Během toho, si dáme na plotnu další rendlík a nalijeme do něj trochu oleje.
  7. Pak přidáme mrkev, zbytek papriky, krevety a krátce orestujeme. Přidáme citrónovou šťávu a odstavíme.
  8. Doděláme základ ve vedlejším hrnci tak, že ho promixujeme ponorným mixérem a přes velmi jemné síto přecedíme ke krevetám.
  9. Přivedeme k varu, vše krátce provaříme.
  10. Dochutíme solí, dle potřeby můžeme ještě okyselit citrónem, přidáme čerstvý koriandr a ihned podáváme.

2 komentáře k článku “Krevetová polévka s kokosovým mlékem a citrónovou trávou”

  1. Dobry den.
    Podarilo se mi uvarit naprosto luxusni polevku. Diky za recept. Bohuzel je malo restauraci, ktere by vyrovnaly muj vytvor 🙂
    Chtel jsem se vsak zeptat, jestli v bodu 2 nechybi nahodou, ze se kreveti slupky a hlavy maji vyndat. Nejak mi nesedi predstava ze k hlavam a slupkam dam zeleninu a pak to rozmixuju a polevka tak bude i z krevetich mozku 🙂
    Diky za odpoved.
    Lukas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*