Chlebový puding je podobný žemlovce a najdete jej například v Irsku nebo Velké Británii jako „bread pudding“. V Německu a Maďarsku jej zapékají se šlehanými bílky, v tropických zemích zase nahrazují kravské mléko kokosovým.
|
Chlebový puding je podobný žemlovce a najdete jej například v Irsku nebo Velké Británii jako „bread pudding“. V Německu a Maďarsku jej zapékají se šlehanými bílky, v tropických zemích zase nahrazují kravské mléko kokosovým.
|
Porce
15 porcí
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Pudink
žloutek
8ks
plnotučné mléko
300ml
smetana
300ml
cukr krupice
175g
vanilkový lusk
1ks
máslo
150g
rozpuštěné
rozinky
1hrstka
sultánky
1hrstka
chléb
1,5ks
toustový
Rumová omáčka
máslo
100g
cukr krupice
150g
rum
150ml
|
Pokyny
Pudink
- Smícháme mléko, žloutky, smetanu, cukr a vanilkovou esenci. Máslem vymažeme přiměřeně velký pekáček.
- Asi centimetrové plátky veky nebo chleba bohatě namáčíme v nálevu, aby byly hodně nasáknuté.
- Rovnou z nálevu je klademe na dno pekáče, vrstvu potřeme a pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme hrozinkami a sultánkami.
- Takto vrstvíme dál, tak aby poslední vrstvu tvořil chléb. Zbytek namáčecí směsi rovnoměrně nalijeme na povrch a dáme na dvě hodiny uležet do lednice.
- Pak vložíme do rozpálené trouby a 45 minut pečeme při 145 °C. Podáváme zlehka přelité rumovou omáčkou.
Rumová omáčka
- Ve větším rendlíku rozpustíme na plotně máslo, do kterého vzápětí nasypeme za stálého šlehání cukr. Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota.
- Pak opatrně přilijeme rum a zašleháme jej. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout.)
- Když se cukr zpění a rozpustí, páru sami zapálíme a necháme chvilku hořet. Snížíme obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost v glazé.
- Omáčku poté již nevaříme, jen zahříváme, aby se neoddělila syrovátka z použitého másla.
- Výsledná omáčka je čirá a má konzistenci připomínající stolní olej.