Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
|
Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
|
Porce
400 ml
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
mléko
500ml
plnotučné
máslo
40g
hladká mouka
3lžíce
bobkový list
1ks
ořechy
1špetka
muškátový
pepř
5zrnek
černý
|
Pokyny
- Do hrnce vlijte asi 2/3 mléka, přidejte bobkový list, kuličky černého pepře a vše přiveďte k mírnému varu. Poté mléko odstavte z plotny a vytáhněte pepř i bobkový list.
- V druhém hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a pár minut vše opékejte tak, aby mouka lehounce zhnědla.
- Hrnec odstavte z plotny, vlijte do něj teplé mléko z prvního hrnce, zbytek studeného mléka a vraťte ho zpět na plotnu.
- Metličkou vše jemně míchejte a vařte cca 20 minut do zhoustnutí.
- Hotovou bešamelovou omáčku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pořádně ji ještě jednou promíchejte.
- Bešamelovou omáčku ihned spotřebujte nebo ji uchovejte v lednici, kde vám vydrží až tři dny.