Často se mluví v souvislosti se stravováním dětí o příjmu cukrů a o tom, zda jsou škodlivé a pokud ano, jak moc. Skupina cukrů je velmi rozsáhlá, existují tělu prospěšnější a méně prospěšné. Obecně cukry patří do větší skupiny sacharidů. Jedná se o jejich jednodušší formu, složitější tvoří škroby. Sacharidy tvoří více než 50 % denní energetické potřeby. Energie pro tělo by se rozhodně neměla čerpat primárně z cukrů, protože při jejich trávení dochází ke spotřebě vitamínů B, minerálů a vlákniny. Navíc při tomto procesu vzniká nadměrné množství inzulínu, což také dobrému vývoji dětí neprospívá. Děti mají již od narození rády sladkou chuť díky mateřskému mléku, proto také sladkou chuť vyhledávají. Bohužel mnohdy jejich touhu podporují maminky, které jim již v batolecím věku v případě nechutenství jídla doslazují, nebo jim dávají sladké jogurty či nápoje. Přitom děti cukr v koncentrované podobě pro svůj vývoj vůbec nepotřebují, stačí jim ve formě příjmu z ovoce a ořechů.
Kdy a čím začít sladit?
Pokud se přece jen rozhodneme dětem oslazovat život, neměli bychom k tomu přistupovat dříve než v jednom roce. Do té doby jim bohatě postačí přirozená sladkost ovoce. Po prvním roce je možné cukr začít přidávat, ale je lepší se zaměřit na jednoduché cukry, např. fruktózu či glukózu, které se mohou používat podobně jako cukr (pozor – mají větší sladivost). Můžeme tak připravit například zdravější formu marmelády (dají se koupit v obchodě), nebo je použít k jemnému oslazení narozeninového dortu. Navíc máme i další možnosti, jak dětem osladit život (viz. níže). V každém případě by děti neměly konzumovat více než 10 % jednoduchých sacharidů z celkového příjmu potravy, do tohoto objemu se započítávají cukry v ovoci, mléku i dalších potravinách. Ovoce, ale i ostatní sladká jídla by se měla dětem, stejně jako dospělým, do jídelníčku zařazovat zejména dopoledne.
Pozor
Obzvláště škodlivý je pro děti rafinovaný cukr. Děti proto sladkostmi neodměňujeme, nabízíme jim třeba spíše sušené ovoce apod. Prodávané sladké výrobky jsou totiž, kromě rafinovaného cukru, velmi často plné tuků, což je pro děti sice lákavá, ale jedovatá bomba.
Není cukr jako cukr
V dnešní době mají rodiče naštěstí velké množství možností, jak dopřát dětem sladkou chuť.
Agávový sirup
Zahuštěná šťáva z divoce rostoucích kaktusů je výbornou náhražkou za cukr či med, protože neovlivní chuť pokrmu. Zároveň obsahuje vysoký podíl ovocných cukrů (fruktózy) a má nízký glykemický index, proto je snadno stravitelná.
Cukr třtinový
Díky zbytkovému obsahu melasy obsahuje také minerální látky, vitamíny a stopové prvky. Z výživového hlediska však je podobně škodlivý jako cukr rafinovaný. Pokud po něm sáhneme, je třeba vybírat ten nejtmavší (pozor na ty dobarvované).
Javorový sirup
Tento sirup tělo dobře štěpí, což je pro dodávku energie vhodnější. Kromě toho obsahuje velké množství minerálních látek, například mangan. Ten je zodpovědný za tvorbu buněčné energie.
Kokosový cukr
V posledních letech se na našem trhu objevil speciální kokosový cukr. Jedná se o zkaramelizovaný nektar z kokosových květů. Má nízký glykemický index, díky čemuž se řadí k nejvhodnějším sladidlům. Tento cukr se nehodí k pečení.
Med
Děti by se minimálně do jednoho roku neměly s medem vůbec potkat (někteří odborníci doporučují do dvou let). Poté je lepší jej používat spíše jako léčebný prostředek než na slazení. Obsahuje totiž antioxidanty a polyfenoly, jenž působí protizánětlivě a současně posilují imunitu. Kromě toho v něm najdeme také inhibitin, který ničí bakterie a hojí rány. Pro děti stačí 1 kávová lžička denně. Jako náhražka cukru není zcela vhodný, protože je v něm obsažen vysoký obsah jednoduchých cukrů.
Aby med neztratil své léčebné účinky, nesmí být zahřátý na více než 40 °C. Takže nepatří do horkého čaje, ale do již mírně vychladlého.
Melasa
Jedná se hustý a mazlavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru.Obsahuje vysoké procento minerálů (např. železa), vitamínů (např. B), ale i stopových prvků. Dětem ji můžeme podávat stejně jako med (1 lžička denně), podobně poslouží jako prevence.
Rýžový sirup a obilné slady
Obecně se dá říct, že jsou tato sladidla tělu prospěšnější i než med, protože obsahují vyšší procento složitých cukrů a maltózy. Díky tomu se pomaleji štěpí, a tím dodávají energii postupně. Existuje velké množství variant, pokud chceme vybrat zdravější, sáhneme po sladech.
Umělá sladidla
Ta nejsou pro děti vhodná v jakékoliv formě (pokud je výslovně nedoporučí lékař), dětské tělíčko si s nimi totiž neumí poradit.
Speciální tipy na slazení
Existují i další možnosti, jak jídla sladit, některé jsou méně tradiční, ale najdou se i běžné potraviny, které jen nejsme zvyklí na slazení používat.
Datle
Tento drobný plod je tvořen až ze dvou třetin z přírodního cukru, proto je vhodný jako jeho náhražka. Mimo to má vysoký obsah vlákniny, železa a hořčíku. Nejčastěji se pro slazení využívá pasty z něj vytvořené a velmi často se objevuje v receptech raw kuchyně.
Ovocné šťávy
Pomocí 100 % džusů můžeme jednoduše dosladit třeba těsto na moučníky, jen je třeba upravit množství tekutin, které jsou v receptu uvedené.
Rapadura
Jedná se o sušenou třtinovou šťávu. Díky tradičnímu způsobu zpracování v ní zůstává všechna melasa, zároveň je krystalická jako cukr, tím se jednodušeji používá. Nevýhodou je fakt, že intenzivní barva ovlivní i barvu pokrmu.
Stévie
Tuto drobnou rostlinku, jež disponuje sladivostí 300 x větší než běžný cukr, je možné pěstovat v domácnosti. Používá se buď rovnou sušená, nebo se z ní připravuje výluh. Někomu může být její chuť nepříjemná, připomíná totiž umělá sladidla.
TIP na domácí výluh
Větší počet ideálně drcených sušených lístků (čím více jich bude, tím bude výluh silnější) napěchujeme do tmavé sklenice a zalijeme vroucí vodou. Směs necháme louhovat do druhého dne. Potom scedíme a pečlivě uzavřeme. Skladujeme v chladu.
Strouhaná mrkev a jablko
Svou přirozenou sladkostí dokážou dosladit nejen koláče. Navíc obsahují vlákninu a další minerály.
Jak dětem dopřát zdravou sladkost?
Pokud děti od mala naučíme na zdravější verze mlsání, nebudou jim chybět běžně prodávané výrobky. Rozhodně však není dobré jim kupované věci úplně zakázat, protože by je mohly začít vyhledávat. Nejjednodušší je dětem „sladkosti“ vyrobit, jen tak budeme mít pod kontrolou, co doopravdy snědly.
Špaldové sušenky
Špaldové sušenky s agávovým sirupem a jablky jsou skvělou volbou při dietě, nebo jako varianta vhodné sladkosti pro děti.
Recept - suroviny a postupDomácí želatinoví medvídci
Želatinové medvídky má rád snad každý. Pro děti jsou vhodnou alternativou namísto klasických sladkostí plných cukrů, tuků a éček....
Recept - suroviny a postupDalší informace k výživě dětí najdete v článku: Jaká jídla jsou nevhodná pro batolata a děti od 1-4 let
Dobrý den, odkud jste prosím čerpali informaci, že melasa je z maltózy? Nikde jinde tuto informaci nemohu najít, viz např. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/molasses
Děkuji za odpověď
Dobrý den, konzultovala jsem to s kolegy a informaci jsme upravili, děkujeme za upozornění. Tým Jakvkuchyni.cz