Kynuté buchty patří často mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci. Naplnit je můžete např. tvarohem, ovocnou marmeládou nebo mákem. Není ale nad ty „pravé“, povidlové! Jejich vůně vás přenese zpátky do dětství stráveného u babičky na chalupě. Podle našeho receptu se vám zaručeně povedou a zmizí z plechu za pár minut.
|
Kynuté buchty patří často mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci. Naplnit je můžete např. tvarohem, ovocnou marmeládou nebo mákem. Není ale nad ty „pravé“, povidlové! Jejich vůně vás přenese zpátky do dětství stráveného u babičky na chalupě. Podle našeho receptu se vám zaručeně povedou a zmizí z plechu za pár minut.
|
Porce
12 buchet
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V malé misce smíchejte droždí, lžičku cukru, 50 ml vlažného mléka a lžíci mouky. Až ingredience pečlivě promícháte, nechte vzejít kvásek. Potrvá to cca 10 minut.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte vanilkový cukr, třtinový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Uprostřed mouky vytvořte důlek, vlijte do něj 60 g rozpuštěného másla, vlažné mléko, žloutek a hotový kvásek. Vařečkou vše smíchejte, až vznikne těsto, které následně pomocí vařečky nebo robotu dalších 10‒15 minut hněťte, dokud nebude sametově hladké a jemné.
- Propracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě 2‒3 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Válečkem ho rozválejte na výšku cca 1 cm a rozkrájejte ho na čtverce o velikosti asi 6 x 6 cm. Do středu každého čtverce naneste lžíci povidel.
- Spojte k sobě všechny čtyři rohy těsta a stlačte strany tak, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory. Buchty pokládejte spojem dolů na plech vymazaný máslem a mezi jednotlivými buchtami nechte cca 1‒2 cm mezeru. Takto připravené buchty potřete ze všech stran zbývajícím rozpuštěným máslem.
- Troubu rozehřejte na 180 °C, a zatímco se rozehřívá, nechte buchty ještě 15 minut na plechu kynout.
- Plech vložte do trouby a pečte zhruba 10 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a dopékejte buchty dalších 40‒50 minut. Pak je vytáhněte z trouby a nechte je zchladnout. Před podáváním buchty posypejte moučkovým cukrem.
http://cookingwithsusa.blogspot.cz/
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.