Zelí dokonale doplňuje chuť hovězího, zvěřiny a nebo pečené drůbeže.
|
Zelí dokonale doplňuje chuť hovězího, zvěřiny a nebo pečené drůbeže.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Červené zelí
červené zelí
500g
kysané
brusinkový kompot
250g
cibule
2ks
brambory
1ks
nebo škrobová voda z přípravy knedlíků
bílé víno
0,5l
suché
Bílé zelí
|
Pokyny
Červené zelí
- Zelí si nechte odkapat (nálev nevylévejte), a mezi tím si nakrájejte cibuli na nudličky a nechejte zesklovatět na troše výpeku z husy.
- Na hotovou cibuli přidejte zelí, bílé víno a brusinky a nechte dusit do měkka.
- Poté dochuťte solí případně i nálevem ze zelí, který vám zůstal.
- Zelí by mělo být lehce nasládlé.
- Do takto připraveného zelí nastrouhejte bramboru, případně můžete použít odkapanou vodu z brambor (obsahuje škrob), která vám zbyla při vaření knedlíků.
- Zelí pak ještě vařte cca 10 min.
Bílé zelí
- Zelí si nechte odkapat (nálev nevylévejte), a mezi tím si nakrájejte cibuli na nudličky a nechejte zesklovatět na troše výpeku z husy.
- Přidejte špetku kmínu. Okapané zelí natrhejte ( nebo nasekejte) a přidejte k cibuli.
- Směs rychle zarestujte a zalijte jí polovinou odkapaného nálevu a případně jemně dosolte.
- Zelí takto vařte až do změknutí.
- Mezitím si připravte máslovou jíšku (zarestujte máslo s hladkou moukou), tu pak přidejte do změklého zelí a dochuťte jablečným octem a cukrem. Ochucené zelí ještě vařte 20 min.
- Bílé zelí by mělo být kyselejší než červené.