Červené a bílé zelí s brusinkami

Zelí dokonale doplňuje chuť hovězího, zvěřiny a nebo pečené drůbeže.
Zelí dokonale doplňuje chuť hovězího, zvěřiny a nebo pečené drůbeže.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Červené zelí
    červené zelí 500g kysané
    cibule 2ks
    brambory 1ks nebo škrobová voda z přípravy knedlíků
    bílé víno 0,5l suché
Bílé zelí
    bílé zelí 500g kysané
    cibule 2ks
Pokyny
Červené zelí
  1. Zelí si nechte odkapat (nálev nevylévejte), a mezi tím si nakrájejte cibuli na nudličky a nechejte zesklovatět na troše výpeku z husy.
  2. Na hotovou cibuli přidejte zelí, bílé víno a brusinky a nechte dusit do měkka.
  3. Poté dochuťte solí případně i nálevem ze zelí, který vám zůstal.
  4. Zelí by mělo být lehce nasládlé.
  5. Do takto připraveného zelí nastrouhejte bramboru, případně můžete použít odkapanou vodu z brambor (obsahuje škrob), která vám zbyla při vaření knedlíků.
  6. Zelí pak ještě vařte cca 10 min.
Bílé zelí
  1. Zelí si nechte odkapat (nálev nevylévejte), a mezi tím si nakrájejte cibuli na nudličky a nechejte zesklovatět na troše výpeku z husy.
  2. Přidejte špetku kmínu. Okapané zelí natrhejte ( nebo nasekejte) a přidejte k cibuli.
  3. Směs rychle zarestujte a zalijte jí polovinou odkapaného nálevu a případně jemně dosolte.
  4. Zelí takto vařte až do změknutí.
  5. Mezitím si připravte máslovou jíšku (zarestujte máslo s hladkou moukou), tu pak přidejte do změklého zelí a dochuťte jablečným octem a cukrem. Ochucené zelí ještě vařte 20 min.
  6. Bílé zelí by mělo být kyselejší než červené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*