Jaké by to byly Vánoce bez kořeněné vůně badyánu, skořice a hřebíčku linoucí se z trouby? Vánoce se bez perníčků zkrátka neobejdou. Zkuste si ale tentokrát místo tradičních kousků upéct perníkovou chaloupku. Recept je jednoduchý a chaloupka se vám určitě povede.
|
Jaké by to byly Vánoce bez kořeněné vůně badyánu, skořice a hřebíčku linoucí se z trouby? Vánoce se bez perníčků zkrátka neobejdou. Zkuste si ale tentokrát místo tradičních kousků upéct perníkovou chaloupku. Recept je jednoduchý a chaloupka se vám určitě povede.
|
Porce
1 chaloupka
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
400g
med
100g
máslo
70g
vejce
2ks
vejce
1ks
na potření
perníkové koření
1lžíce
jedlá soda
1špetka
Poleva
moučkový cukr
160g
bílek
1ks
|
Pokyny
- V malém hrnci rozpusťte med s máslem.
- Po vychladnutí vmíchejte mouku, 2 vejce, perníkové koření a špetku sody. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho alespoň 24 hodin odležet v lednici.
- Z papíru vystříhejte tvary potřebné na chaloupku.
- Těsto vyválejte na placku cca 5 mm vysokou.
- Vykrájejte všechny tvary a pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
- Upečené těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte ho vychladnout.
- Z bílku, cukru a citronové šťávy vyšlehejte tuhou polevu.
- Slepte jí boční stěny a nakonec přilepte střechu.
- Jakmile chaloupka ztuhne, ozdobte ji podle své fantazie.
http://cookingwithsusa.blogspot.cz/
Pokud má sklenice od medu čiré sklo, patří do bílého kontejneru, barevné do zeleného. Pokud máte ve své obci pouze zelený kontejner, můžete do něj vhazovat i čiré sklo. Ovšem vždy je dobré sledovat nálepky na jednotlivých kontejnerech, kde najdete podrobnější informace o tom, co do kterého kontejneru patří.