Reportáž z Farmářských trhů – Med a ořechy

Med je dnes poměrně vzácná potravina! Ke včelám se často přistupuje jako k nebezpečnému hmyzu a včel, a jejich práce, si málo vážíme. Avšak včely představují neuvěřitelně důležitý element v přírodě. Základem jejich práce je opylování, díky němuž máme co jíst! Říká se, že bez včel by lidé nepřežili déle než 3 – 4 léta. Měli bychom si tedy více vážit nejen včel, ale také práce včelařů a jejich snahy udržet toto řemeslo stále živé. jvk_farmarske trhy_orechy a medZ pohledu vyváženého stravování by měl být med kořením naší stravy. Složením se může lišit v závislosti na umístění úlů a také na okolní vegetaci. Základ medu tvoří především glukóza a fruktóza, zhruba v poměru 1:1. Med obsahuje také minerální látky, především draslík, vápník, sodík a hořčík. Stopově obsahuje také vitamíny skupiny B. Je vhodné najít si svého včelaře, u kterého máte jistotu a záruku kvalitního medu. Na regálech větších obchodů je původ medu vždy otázkou, protože není jednoduché zajistit tak velké množství medu v průběhu celého roku. Pokud nemáte možnost kupovat med od ověřeného zdroje – např. souseda, někoho z rodiny nebo přes známé, další alternativu nabízí farmářské trhy. Organizátoři často dbají na to, aby na trzích prodávali ověření prodejci kvalitní produkty.

Příběh neobyčejného včelaře Romana Studeného z Berouna

V roce 2007 si Roman s manželkou osvojili dceru, které byly 2 měsíce. Na rodičovské dovolené zůstal on, protože ho zaměstnání mistra ve skladu již nenaplňovalo. Rodina má ráda med, který chtěli nakupovat přímo od včelaře. Byl jim doporučen včelař pan Augustin Virva, který se časem pro vzájemné sympatie stal Romanovým učitelem včelařství. Dodnes spolu úzce spolupracují. Nejenže Romanovi předal jeho letité zkušenosti, dokonce mu předal i část svých včelstev. Roman mu vděčí za své včelařské úspěchy v podobě několika zlatých a stříbrných medailí ze soutěží o kvalitní český med. jvk_farmarske trhy_medV současné době společně pečují o 50 včelstev, která mají na třech stanovištích v lesích na Berounsku. Z koníčka se stal po rodičovské dovolené hlavní zdroj obživy, který nového včelaře velice baví a naplňuje. Na farmářské trhy jezdí prodávat od roku 2011 a přátelé si ho rádi dobírají, že „kouká, jako kdyby mu uletěly včely“. Romana s várkou medu potkáte každou sobotu na Farmářských trzích na Kulaťáku. Netradiční recepty od Jakuba Pawlase

Pomazánka z medu, rýžového sirupu a tahini: zimní vzpruha

Pomazánka z medu, rýžového sirupu a tahini: zimní vzpruha

Je extra snadná, super výživná a navíc výborně chutná. Zimní medovou pomazánku můžete připravit do zásoby a nechat ji v ledničce tři...

Recept - suroviny a postup

Pod pevnou skořápkou najdeš ořechy!

Stejně jako med, tak ani ořechy by neměly chybět v našem jídelníčku. Obsahují totiž velké množství cenných látek, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka (vitaminy, antioxidanty i látky ovlivňující cholesterol). Za zmínku stojí také vysoký obsah minerálních látek – hořčíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů B, kyseliny listové a mědi. jvk_farmarske_trhy_med_orechyVětšina druhů ale obsahuje také velké množství tuku, který je však zdraví prospěšný. Podle historických zmínek ořechy posilují činnost mozku. jvk_farmarske trhy_med a orechyPokud nemáte ořechy z vlastní zahrádky, a nemáte možnost je získat od příbuzných, či známých, tak i v tomto případě jsou farmářské trhy místem, kde kvalitní ořechy seženete. Nabídka bývá pestrá od místních druhů až po ty exotické. Lákadel je ale spousta, připravte se na to, že často neskončíte pouze u plodů samotných, protože je na trzích najdete v mnoha rozličných úpravách (např. v medu, v cukru, v jogurtu, nakládané v sirupech, v bylinkách a v úpravách na slano).

Zdravá kakaová pomazánka: domácí nutella

Zdravá kakaová pomazánka: domácí nutella

Už nikdy se nevrátíte ke kupované verzi, když jednou vyzkoušíte tuto zdravou čoko pomazánku. A když avokádo nahradíte třeba kokosovým...

Recept - suroviny a postup
Zimní salát s medem a ořechy: harmonie hřejivých chutí

Zimní salát s medem a ořechy: harmonie hřejivých chutí

Použijte zimní kořenovou zeleninu, přidejte brokolici a pro kontrast med a ocet. Tento zimní salát vás překvapí výraznou chutí. Zasytí...

Recept - suroviny a postup
Zimní zmrzlina: med, kešu, zázvorová šťáva a rýžová smetana

Zimní zmrzlina: med, kešu, zázvorová šťáva a rýžová smetana

Když se potkají med, skořice a rýžová smetana, dokonalá chuť je jen otázkou času. Namočené kešu oříšky dodají základ, na kterém se...

Recept - suroviny a postup
 

Autorem receptů je výživový poradce Jakub Pawlas

Foto: Dana Kriso Photography

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Farmářské trhy". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*