Poradíme vám, jak sladce zužitkovat zbylou úrodu rybízu nebo jiného ovoce.
|
Poradíme vám, jak sladce zužitkovat zbylou úrodu rybízu nebo jiného ovoce.
|
Porce
1 koláč
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
Na koláč
olej
0,5hrnku
cukr
1hrnek
jogurt
1ks
vejce
2ks
polohrubá mouka
2hrnky
prášek do pečiva
1ks
mléko
dle potřeby na ředění
Na žmolenku
polohrubá mouka
5lžic
máslo
3lžíce
cukr krupice
4lžíce
|
Pokyny
- Všechny ingredience pečlivě umícháme do hladkého těsta, toho docílíme opatrným doléváním mléka k ostatním surovinám.
- Finální hustota by měla být taková, aby těsto šlo pomalu vlít na pečící plech, který si dopředu vyložíme pečícím papírem.
- Těsto na pekáči rovnoměrně rozetřeme a posypeme dle chuti rybízem a žmolenkou. Hotový koláč dáme péct na cca 25 min. na 170 °C, ale je třeba ho kontrolovat.
- Žmolenka by měla mít zlatavou barvu, a těsto by se nemělo po propíchnutí lepit na párátko.
Ještě než začneme s přípravou těsta, vyndáme si máslo, aby nám dopředu změklo. Změklé máslo utřeme s moukou a cukrem. Vzniklou hmotu ručně rozdrobíme na připravený koláč.