Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
|
Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
|
Porce
10 mrkvanců
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
polohrubá mouka
250g
hladká mouka
250g
cukr krupice
100g
mléko
200ml
máslo
100g
nebo Hera
fenykl
20zrnek
droždí
35g
žloutek
2ks
Na náplň
mrkev
200g
cukr krupice
125g
máslo
50g
vanilkový cukr
1ks
|
Pokyny
- Semínka fenyklu rozemelte nebo roztlučte v hmoždíři.
- Máslo dejte do kastrůlku, na teple rozpusťte a pak nechte zchladnout, aby bylo vlažné.
- Z droždí, vlažného mléka a jedné lžíce cukru zadělejte kvásek a nechte ho vzejít na teplém místě.
- Pak k němu přisypte mouky, cukr, rozdrcený fenykl, přidejte žloutky, trošku soli a na závěr rozpuštěné máslo.
- Vypracujte hladké těsto a nechte jej vykynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno.
- Přidejte k ní krupicový i vanilkový cukr, promíchejte a dejte podusit asi na 10 minut na rozpuštěné máslo, poté nechte vychladnout.
- Z vykynutého těsta postupně odkrajujte lžící kousky, do nichž vždy vložte trochu náplně a pak je zabalte jako bochánky.
- Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem dostatečně daleko od sebe, protože ještě nabydou.
- Potřete je rozpuštěným sádlem a nechte ještě čtvrthodiny stát, aby dokynuly.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte 15-20 minut, dokud bochánky nezezlátnou. Ještě teplé je pocukrujte a můžete podávat.