Připravovala se o Velikonocích na Tlustý čtvrtek, ale pochutnáte si na ní kdykoli během roku.
|
Připravovala se o Velikonocích na Tlustý čtvrtek, ale pochutnáte si na ní kdykoli během roku.
|
Porce
10 růží
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Mouku vysypte do mísy a osolte ji. Pak do ní rozdrobte vychlazené máslo, přidejte cukr a žloutky.
- Přilijte mléko a víno, promíchejte a vypracujte pevné těsto (asi jako na nudle), které na válu rozválejte natenko.
- Formičkou vykrajujte hvězdičky tří velikostí (od každé budete potřebovat stejné množství), uprostřed je potřete bílkem, a postupně klaďte vždy od největší po nejmenší na sebe.
- Poskládanou růži uprostřed stlačte koncem vařečky, který jste předtím ponořili do mouky, aby se těsta spojila.
- Smažte ve větším množství oleje.
- Vyjměte, nechte okapat na papírovém ubrousku a pak pocukrujte.
- Na závěr dejte do středu každé růže trochu jahodové nebo rybízové zavařeniny.
- Smaženými růžemi a šlehačkou můžete ozdobit třeba čerstvě upečené palačinky.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.