Potřebujete se v zimních dnech pořádně zahřát? Boršč je ideální odlehčené jídlo, které v současných mrazech uspokojí vaše chuťové buňky, je dietní a také vás zahřeje.
|
Potřebujete se v zimních dnech pořádně zahřát? Boršč je ideální odlehčené jídlo, které v současných mrazech uspokojí vaše chuťové buňky, je dietní a také vás zahřeje.
|
Porce
6 porcí
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
2l
hovězí krk
1kg
brambor
3ks
červená řepa
2 - 3ks
mrkev
2ks
cibule
1ks
petržel
1ks
celer
1/4hlávky
bílé zelí
1/2hlávky
citrón
1/2ks
cukr
1lžíce
sádlo
2lžíce
nové koření
3kuličky
pepř
5kuliček
bobkový list
1 - 2ks
feferonky
1ks
dle chuti
zakysaná smetana
na dozdobení
|
Pokyny
- Den předem si uvaříme silný vývar - maso zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme do změknutí (cca 3-5 hodin) spolu s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a feferonkou.
- V páře si uvaříme 2‒3 červené řepy (podle velikosti 1‒1 ½ hodiny).
- Na sádle nebo přepuštěném másle orestujeme cibuli, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel a nakonec na nudličky nakrájené bílé zelí a brambory na kostky.
- Vše zalijeme scezeným vývarem a vaříme do změknutí všech surovin.
- Nakonec přidáme nakrájenou uvařenou řepu, pokrájené maso a dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.
- Servírujeme ozdobené lžičkou zakysané smetany.
- Kdo to má rád, může polévku doplnit i sterilovanými nebo vařenými fazolemi.
Autorkou receptu je Romana Böhmová
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.