Tradiční velikonoční nákyp, tzv. hlavičku, si můžete upéct ve formě beránka.
|
Tradiční velikonoční nákyp, tzv. hlavičku, si můžete upéct ve formě beránka.
|
Porce
1 forma
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
uzená krkovice
300g
vařená
vejce
5ks
pečivo
1/2ks
veka
mléko
4dcl
špenát
100g
sekaný
kopřivy
100g
čerstvé
muškátový ořech
1/2lžičky
strouhaný
pepř
černý
máslo
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
Na ozdobu
|
Pokyny
- Veku nakrájejte na kostičky, které v misce zalijete mlékem.
- Kopřivy omyjte a pak je nahrubo nasekejte. Krkovici nakrájejte na kostky a spolu se špenátem a kopřivami přidejte do mísy.
- Mezitím si vymažte formu máslem a vysypte ji moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Rozklepněte vejce, bílky si připravte do šlehací nádoby a žloutky přidejte do mísy.
- Obsah mísy okořeňte muškátem, solí a pepřem.
- Z bílků, do níž jste přidali špetku soli, ušlehejte tuhý sníh a pak jej opatrně zapracujte do těsta.
- Těsto zlehka přemístěte do vymazané formy vysypané strouhankou a pečte při teplotě 160 °C asi 45 minut.
- Hotového beránka obložte na míse čerstvými kopřivami, pampeliškami a sedmikráskami.
- Jako oči poslouží dva hřebíčky, čumáček nahradí třeba kolečko mrkve.