Web jakvkuchyni.cz vám přináší první rozhovor, ze série Češi v zahraničí – jak vaří a co jedí, s Češkou Barborou, která žije již šestým rokem ve Spojených státech se svým manželem pocházejícím z nejlidnatějšího města státu Texas – Houstonu. Jejím novým domovem se stalo město Portland ve státě Oregon v USA.
Do České republiky se vrací ráda, alespoň jednou ročně. Pobyt v zahraničí jí umožňuje nahlédnout do světa jiných národností, kultur, tradic a zároveň být součástí zdejšího života. Ne nadarmo se říká, že různorodost je kořením života. Vy tak můžete s jakvkuchyni.cz sbírat inspiraci z celého světa.
V jakém městě žijete a čím je zajímavé?
Barbora: „Bydlím v Portlandu ve státě Oregon. Portland je přibližně 110 km od pobřeží Pacifiku a 75 km východním směrem od nejvyšší hory Oregonu, Mount Hood (3 429 metrů). Okolí Portlandu ukrývá množství dech beroucích míst, proto s manželem trávíme skoro každý víkend během teplých měsíců turistikou a trampováním. Dále se v městě Portland nachází 30 pivovarských podniků – více než v kterémkoliv městě na světě – jsem tu jako doma.“
Která kuchyně je pro vás číslo jedna? Česká nebo právě místní?
Barbora: „Nemám kuchyni číslo jedna. Každá kuchyně nabízí nespočet vynikajících jídel a chutí.“
Čím prezentujete českou kuchyni a co českého vaříte přátelům a známým?
Barbora: „Česká kuchyně jsou pro mě knedlíky, maso, omáčky, polévky, brambory… Pro přátele vařím moc ráda. Nejoblíbenější menu jsou tradiční vepřový řízek s bramborovým salátem, šunková rolka s křenem a ořechová bábovka nebo hovězí či jehněčí guláš na víně s houskovým knedlíkem, okurkovo-rajčatový salát a borůvkový koláč.“
Barbora poskytla recept na své oblíbené zahraniční jídlo, kterým je americký koláč s borůvkami a pacifický losos na grilu.
Americký koláč s huckleberry
Borůvkový koláč v netradiční americké variantě. Škrob tapioka koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo specializovaných asijských...
Recept - suroviny a postupPacifický losos na grilu
V jednoduchosti je krása. Losos, sůl a olivový olej jsou zkrátka klasika. Lososa před pečením nechte odpočinout, aby se do něj marináda...
Recept - suroviny a postup
V čem je místní kuchyně zvláštní? Narazili jste někdy na českou kuchyni v restauracích, nebo u přátel?
Barbora: „Místní kuchyně se od tradiční americké kuchyně liší tím, že v Portlandu lidé vaří převážně z lokálních surovin, které pocházejí přímo z Oregonu.
Jsou tu velké farmářské trhy a spoustu malých restaurací a kaváren.
V Portlandu máme stánek s českým jídlem (vlastněný Čechy) a také přátelé z české komunity rádi připravují tradiční česká jídla.“
Jaké jsou místní speciality?
Barbora: „Obří škeble Geoduck, Razor Clam (mlž) a Dungeness crab (krab).“
Dva tipy na nejlepší místní restauraci?
Barbora: „Chart House, Portland (#1 moje oblíbená) a Le Pigeon, Portland.“
Pokud máte i vy podobný příběh z jiných krajin, můžete se s námi podělit o své zážitky. Kontaktujte nás na email: kristyna@exvoto.cz.