Tradiční velikonoční mazanec nechte pořádně vykynout, odmění se vám nadýchanou strukturou.
|
Tradiční velikonoční mazanec nechte pořádně vykynout, odmění se vám nadýchanou strukturou.
|
Porce
1 mazanec
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
polohrubá mouka
1kg
mléko
300ml
máslo
250g
smetana ke šlehání
200ml
rozinky
100g
namočené v rumu
krupicový cukr
180g
droždí
60g
žloutek
3ks
vejce
1ks
sůl
1špetka
mandle
na ozdobení
|
Pokyny
- Do misky přidáme trochu mouky, rozdrobené droždí, lžící cukru, přidáme vlažnou smetanu a necháme vzejít kvásek.
- Poté přidejte zbytek cukru a rozpuštěné vlažné máslo, prosátou mouku, žloutky, mléko, kůru z citronu a sůl.
- Vypracujeme těsto, do kterého přidáme rozinky.
- Těsto necháme na teplém místě zhruba 2 hodiny vykynout.
- Během kynutí ho 2x propracujte.
- Následně těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme bochník, které vložte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte je ještě 20 minut vykynout.
- Mazance potřete vejci a posypejte mandlemi.
- Dejte do trouby zapéct při teplotě 220 stupňů Celsia, po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a nechejte propéct.
- Po upečení ještě potřete voňavé bochníčky rozpuštěným máslem nebo lehce rumem.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.